c S

ESS o reformah in zakonu o delovnih razmerjih

18.03.2011 08:03 Ljubljana, 18. marca (STA) - Ekonomsko socialni svet (ESS) bo danes predvidoma obravnaval nacionalni reformni program in se dogovoril glede spreminjanja zakona o delovnih razmerjih.

Socialni partnerji naj bi se dogovorili glede poteka in ciljev sprememb zakona o delovnih razmerjih, ne pa še začeli vsebinskih pogovorov, so povedali na ministrstvu za delo. Ta zakon so na ESS uvrstili potem, ko ni steklo delo v delovnih skupinah, kar je predvidelo ministrstvo.

"Mesto za usklajevanje tega zakona je izključno ESS, saj nujno potrebuje soglasje socialnih partnerjev," pravi generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole. Pričakuje, da bodo dorekli način dela in tudi postavili rok za pripravo sprememb.

Tudi predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj pričakuje, da se bodo dogovorili o načinu dela ter da bo ministrstvo predstavilo svoja stališča glede sprememb zakona.

V nacionalnem reformnem programu so opredeljeni ukrepi, ki jih namerava vlada izvesti za uresničitev nacionalnih ciljev v okviru nove razvojne strategije EU, imenovane Evropa 2020. Končno besedilo mora vlada Evropski komisiji poslati do aprila.

Na dnevnem redu današnje seje sta tudi predloga zakonov o evropskih svetih delavcev in o upravljanju dejavnosti splošnega pomena.