c S

V UE Ravne na Koroškem pravnomočno zaključenih vseh 261 denacionalizacijskih zadev

17.03.2011 14:36 Ravne na Koroškem, 17. marca (STA) - Uslužbenci Upravne enote (UE) Ravne na Koroškem so lani obravnavali 8985 vseh upravnih zadev in 22.513 drugih upravnih nalog, kar je nekoliko več kot leto prej. Lani so se pravnomočno zaključile še zadnje od skupno 261 denacionalizacijskih zadev, je pa UE Ravne lani kot prva prejela odškodninski zahtevek uslužbenca zaradi domnevne poklicne bolezni.

Uslužbenec UE Ravne je konec lanskega leta vložil odškodninski zahtevek, ker meni, da je njegovo obolenje, sindrom karpalnega kanala, posledica dela, ki ga opravlja kot javni uslužbenec. Kot je na današnji novinarski konferenci ob predstavitvi lanskoletnega dela UE Ravne na Koroškem dejala načelnica UE Vlasta Božnik, so zadevo posredovali na državno pravobranilstvo, ki zastopa UE.

Uslužbenec si sicer že dlje časa prizadeva dokazati, da gre za poklicno bolezen. Božnikova pa je ob tem povedala, da za državne uradnike še ni priznane kakšne poklicne bolezni in da je podan odškodninski zahtevek prvi takšen primer.

Na območju UE Ravne so se lani pravnomočno zaključile vse denacionalizacijske zadeve, uslužbenci pa s svojimi izkušnjami zdaj pomagajo reševati zadeve drugih upravnih enot. Trenutno tako obravnavajo dve zadevi z območja UE Ptuj, je povedala Božnikova.

Vodja oddelka za okolje in prostor, gospodarstvo in kmetijstvo Ninoslav Godec je med drugim izpostavil, da je bila glede na podatke o gradbenih zadevah lani nekoliko bolj intenzivna gradnja na celotnem območju UE. Glede na izdana gradbena dovoljenja je med drugim predvidene več stanovanjske gradnje, predvsem na območju Občine Prevalje, za katero so lani izdali skupno 46 gradbenih dovoljenj, od tega 19 za stanovanjske objekte.

UE Ravne je lani izdala 3376 osebnih izkaznic, 470 potnih listov in 1584 vozniških dovoljenj. Za letos pričakujejo še nekoliko več vlog za izdaje osebnih izkaznic in potnih listov ter manj vlog za izdajo vozniških dovoljenj. Lani je bilo na območju UE sklenjenih 64 zakonskih zvez, kar je devet več kot leto prej.

Delo uslužbencev ravenske UE, ki je s pokritostjo območja z okoli 25.800 prebivalcev v Mežiški dolini največja na Koroškem, je bilo lani uspešno, z delom so bile glede na nizko število podanih pritožb in podane ocene zadovoljne tudi stranke. UE, ki od konca lanskega leta ne dela več na prve sobote v mesecu, ima trenutno 34 zaposlenih, njihovo število se je v zadnjih desetih letih zmanjšalo za 11, povprečna starost obstoječih uslužbencev pa je 46,5 leta.