c S

Vlada tudi o zakonu o doživljenjski renti za izjemne dosežke

17.03.2011 07:19 Ljubljana, 17. marca (STA) - Vlada bo na današnji seji obravnavala tudi predlog zakona o doživljenjski renti za izjemne dosežke na področju kulture, raziskovalno-razvojne dejavnosti in športa. Predlog zakona predvideva preimenovanje izjemne pokojnine v "doživljenjsko rento za izjemne dosežke". Določa tudi izjemne dosežke, ki se upoštevajo pri podelitvi rente.

Na podlagi novega zakona bo vlada lahko podelila rento državljanom Slovenije, ki bodo z izjemnimi dosežki na področju kulture, razvojno-raziskovalne dejavnosti in športa trajno prispevali k razvoju družbe in ugledu države. Zakon opredeljuje izjemne dosežke kot najvišje nagrade za življenjska dela ter vrhunske dosežke.

Institut izjemne doživljenjske rente bo izvzet iz sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja in sistema socialne varnosti, zato tudi ne bo več opredeljen kot dodatek k starostni pokojnini. Odmera rente se predlaga za vse prejemnike v enakem znesku, in sicer v višini zneska bruto minimalne plače. Posamezniku, ki mu je bila dodeljena, se bo začela izplačevati, ko se starostno upokojil oz. bo dopolnil 65 let starosti.

Novi zakon je ministrstvo za kulturo napovedalo že decembra, po reviziji računskega sodišča. Slednje je v revizijskem poročilu ocenilo, da pravne podlage, ki urejajo sistem izjemnih pokojnin, ne zagotavljajo enakopravne obravnave vlog.

Vlada bo sicer danes obravnavala tudi predlog zakona o varnosti in zdravju pri delu, ki naj bi prinesel boljše rešitve od teh, ki za varnost in zdravje pri delu veljajo od julija 1999.