c S

Mandatno-volilna komisija bo razpravljala o predlogu Bohinca za ustavnega sodnika

17.03.2011 07:19 Ljubljana, 17. marca (STA) - Parlamentarna mandatno-volilna komisija bo na današnji seji obravnavala predlog predsednika republike Danila Türka za izvolitev Rada Bohinca za ustavnega sodnika. Prav tako se bo komisija seznanila z obvestilom Okrožnega sodišča v Kopru v zvezi s pravnomočno obsodbo poslanca Srečka Prijatelja.

O Prijatelju, ki zaradi izsiljevanja prestaja štiriletno zaporno kazen, se bo moral poleg komisije izreči še državni zbor. Zakon o poslancih namreč določa, da poslancu preneha mandat, če je s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev. Mandat pa mu ne preneha, če državni zbor kljub temu sklene, da lahko opravlja poslansko funkcijo.

Kandidata, ki bo zasedel maja izpraznjeno mesto Jožeta Tratnika na ustavnem sodišču, je Türk predlagal po opravljenih pogovorih z vodji poslanskih skupin. DZ naj bi o Bohincu, sicer rektorju primorske univerze, predvidoma odločal že na redni marčevski seji. Za izvolitev ustavnega sodnika je potrebnih 46 poslanskih glasov. Podporo je pričakovati v koalicijskih vrstah, v opoziciji pa opozarjajo na njegove pretekle politične funkcije.

O ustavnem sodišču bo danes govora tudi v nadaljevanju seje parlamentarne ustavne komisije. Obravnavali bodo predlog za začetek postopka za spremembe 160., 161. in 162. člena ustave, ki opredeljujejo prav pristojnosti ustavnega sodišča.

Na dnevnem redu današnje seje mandatno-volilne komisije je tudi obravnava predloga sklepa o razrešitvi člana nadzornega odbora sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (NEK) in odlaganja radioaktivnih odpadkov iz NEK.