c S

AIS: Romom v Sloveniji ni zagotovljena pravica do vode in ustreznega bivališča

16.03.2011 15:47 Ljubljana, 16. marca (STA) - Amnesty International (AI) poziva slovenske oblasti, naj romske skupnosti zaščitijo pred diskriminacijo. Danes objavljeno novo poročilo Amnesty International Vzporedna življenja: Romom v Sloveniji nista zagotovljeni pravici do ustreznega bivališča in vode kaže, da Romom ni zagotovljen dostop do ustreznih bivališč, vode in sanitarij.

Poročilo, za katerega je glavnino raziskave opravila raziskovalka Amnesty International Slovenije (AIS) Jerneja Turin, ugotavlja, da številni Romi, predvsem na območju Dolenjske, Posavja in Bele Krajine, živijo v neustreznih razmerah - brez pitne vode, elektrike, dostopa do druge infrastrukture in brez uživanja varnosti bivališča.

"Večina Romov v Sloveniji še vedno živi v slabo grajenih in prenatrpanih barakah v ločenih naseljih, večkrat brez vode, sanitarij in elektrike, daleč stran od zdravstvenih storitev, šol, delovnih mest in trgovin," poudarja Turinova. Dodaja, da so dokumentirali več primerov diskriminacije, ko se Romi želijo preseliti izven romskega naselja in kupiti ali najeti nepremičnino, a jim to preprečujejo tako lokalne oblasti kot ostali prebivalci tistega okolja, zato so prisiljeni živeti v slabih bivanjskih razmerah.

AI slovenske oblasti poziva, da zagotovijo alternativne bivanjske možnosti za te romske skupnosti, da takoj zagotovijo dostop do vode v vseh romskih naseljih, tudi v nezakonitih, ter naj odpravijo diskriminacijo, s katero se pri dostopu do nastanitve soočajo Romi.

"Prav tako vlado pozivamo, da zagotovi dovolj neprofitnih najemnih stanovanj tudi za ostalo prebivalstvo in da vzpostavi učinkovit protidiskriminacijski okvir, ki bo zagotavljal pravna sredstva žrtvam diskriminacije," je še poudarila Jerneja Turin.

"Stalna diskriminacija in slabi bivanjski pogoji vplivajo na njihovo celotno eksistenco - od zdravja do izobraževanja otrok in možnosti, da dobijo službo," opozarja direktorica Regionalnega programa Amnesty International za Evropo in Osrednjo Azijo Nicola Duckworth.

Nekatere občine Romom nočejo zagotoviti javne infrastrukture, ker so njihova naselja "nelegalna", kljub dejstvu, da tam živijo že desetletja. "Slovenska vlada mora ukrepati in končati diskriminacijo, s katero se soočajo Romi, ter zagotoviti, da so spoštovane njihove človekove pravice in zadoščene osnovne potrebe," je bila nedvoumna Duckworthova. A rešitve niso tako težke, po njenem je potrebna le politična volja.

Povprečna dnevna poraba vode v Sloveniji je 150 litrov na osebo, v urbanih središčih tudi do 300 litrov na osebo. Po podatkih AI Romi na dan lahko zberejo le od 10 do 20 litrov vode, ki jo porabijo za pitje, osebno higieno in kuhanje, zbirajo pa jo na oddaljenih mestih.

Romi na ozemlju današnje Slovenije bivajo že od 14. stoletja, danes jih je med 7000 in 12.000, kar predstavlja 0,5 odstotka celotnega prebivalstva.

Ob poročilu so predstavili tudi najnovejše fotografije Arneta Hodaliča, ki jih je posnel v nekaterih slovenskih romskih naseljih.