c S

DZ na marčevski seji predvidoma tudi o novem ustavnem sodniku

16.03.2011 14:03 Ljubljana, 16. marca (STA) - Poslanke in poslanci se bo prihodnji teden sestali na redni marčevski seji, na katero je kolegij predsednika DZ danes uvrstil tudi novelo stečajnega zakona in zakona o izvršbi. DZ bo na seji predvidoma odločal o usodi kandidata za novega ustavnega sodnika Rada Bohinca ter zavrnil pobudo za razpis referenduma o izgradnji šestega bloka Teš.

Kolegij predsednika DZ, ki ga je danes ob odsotnosti predsednika Pavla Gantarja vodil podpredsednik Vasja Klavora, je namreč sklenil, da se novela insolvenčnega zakona ter novela zakona o izvršbi in zavarovanju obravnavata po nujnem postopku. Oba predloga so nato uvrstili na dnevni red marčevske seje. V predloga je sicer vlada vgradila rešitve za izboljšanje položaja upnikov v postopkih prisilne poravnave.

Poslanke in poslanci bodo predvidoma odločali tudi o kandidatu za novega ustavnega sodnika Radu Bohincu, ki ga na to funkcijo predlaga predsednik republike Danilo Türk. Podporo kandidatu so napovedali v koalicijskih poslanskih skupinah, medtem ko v opoziciji opozarjajo na njegove pretekle politične funkcije. Za izvolitev sicer Bohinc potrebuje najmanj 46 poslanskih glasov.

Na rednem zasedanju, ki se bo začelo v sredo, 23. marca, bo DZ po nujnem postopku sprejemal tudi novelo zakona o preoblikovanju Kapitalske družbe (Kad) in naložbeni politiki Kada in Slovenske odškodninske družbe, ki predvsem zaostruje prevzemno zakonodajo.

Poleg tega bodo poslanci predvidoma zavrnili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o smiselnosti projekta izgradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Referendum je predlagala skupina poslancev iz vrst Zares in SNS, ki pa večine kolegov ni prepričala, saj je matični odbor sklenil, da pobuda ni primerna.

Po vetu državnega sveta bo DZ znova odločal o noveli zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije. Svetniki so veto izglasovali, ker menijo, da postopek noveliranja zakona ni bil voden pravilno in da niso bile upoštevane pripombe civilne družbe.

Poslanke in poslanci bodo opravili tudi splošno razpravo o novem zakonu o štipendiranju. Predlog zakona zaostruje pogoje za pridobitev Zoisove štipendije, državne štipendije pa predvideva le za dijake in študente, starejše od 18 let.

Na dnevni red marčevske seje je kolegij uvrstil tudi odločanje o noveli zakona o preprečevanju zaposlovanja in dela na črno. Ob drugem branju je sicer DZ predlog med drugim dopolnil s tem, da bi zbornicam gospodarskih subjektov dali pooblastila glede obveščanja inšpekcijskih organov o kršitvah zakonodaje.

Prav tako bodo poslanci odločali o zakonu o zaposlovanju in delu tujcev, ki za delodajalce med drugim zaostruje pogoje za pridobivanje delovnih dovoljenj.

Med zakonskimi besedili, uvrščenimi na sejo, so tudi novela zakona o kmetijskih zemljiščih, novela zakona o bančništvu in novela zakona o preprečevanju omejevanja konkurence.

Predstavniki poslanskih skupin so danes še sklenili, da se zakon o ustanovitvi občin, ki predvideva ustanovitev občine Ankaran, obravnava po skrajšanem postopku. Poslanci se bodo predloga znova lotili na aprilski seji.