c S

WikiLeaks: Tveganja v japonskih nuklearkah so bila znana

16.03.2011 10:28 London, 16. marca (STA) - Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je Japonsko že pred več kot dvema letoma opozorila na možnost težav v njenih jedrskih elektrarnah ob morebitnem močnem potresu. To je razvidno iz ameriške diplomatske depeše iz leta 2008, ki jo je razkrila organizacija WikiLeaks, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Depeša, ki jo je danes objavil britanski dnevnik Daily Telegraph, omenja izjavo neimenovanega strokovnjaka IAEA, ki je na srečanju skupine za jedrsko varnost v okviru skupine osmih gospodarsko najrazvitejših držav v Tokiu (G8) decembra 2008 posvaril, da japonske nuklearke ne bi zdržale močnega potresa.

Dejal je še, da so varnostna navodila za japonske nuklearke v primeru potresov v zadnjih 35 letih preverili le trikrat. Opozoril je tudi, da so potresi v preteklosti dokazali, da nekatere nuklearke niso zgrajene tako, da bi prenesle močne potrese.

Japonska je po opozorilih vzpostavila center za zaščito pred katastrofami. Jedrske elektrarne pa naj bi bile še naprej "odporne" le na potrese do magnitude 7, pisanje časnika povzema dpa. Silovit potres, ki je Japonsko prizadel prejšnji petek, je imel magnitudo 9.