c S

Varnostni svet razpravlja o uvedbi prepovedi letov nad Libijo

15.03.2011 07:37 New York/Pariz, 14. marca (STA) - Varnostni svet Združenih narodov je danes razpravljal o zahtevi Arabske lige, da bi nad Libijo vzpostavili območje prepovedi poletov, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Diplomati so se že seznanili s poročilom podsekretarja ZN za politične zadeve Lynnom Pascoem, kdaj naj bi sprejemali resolucijo, pa še ni znano, še navaja AP.

Po navedbah neimenovanih diplomatov sicer ne gre pričakovati, da bi VS ZN o resoluciji odločal že danes. Šlo naj bi predvsem za neformalna posvetovanja, medtem ko je oblikovanje resolucije v imenu Arabske lige prevzel Libanon, še navaja AP.

Formalnega predloga resolucije, ki bi uvedla prepoved poletov nad Libijo, za zdaj še ni. Resolucijo sta sicer že dlje časa napovedovali Francija in Velika Britanija, zdaj pa naj bi oblikovanje resolucije prepustili predvsem libijskim sosedam.

So pa danes v Franciji že izrazili pričakovanje, da bo podpora Arabske lige k uvedbi območja prepovedi poletov izjemno pomembna in da bo prepričala ostale člane VS ZN k uvedbi tega ukrepa za zajezitev nasilja v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skeptični do uvedbe prepovedi letov naj bi bili predvsem Rusija in Kitajska, ki imata v VS ZN pravico veta. Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin je danes že opozoril, da je nekaj "temeljnih vprašanj" še vedno odprtih.

"Ne gre le za to, kaj bi morali narediti, ampak kako bomo to naredili. Če bo območje prepovedi letenja, kdo bo uresničeval to območje prepovedi letenja in kako se jo bo uresničevalo," je dejal Čurkin.

"Nimamo dovolj informacij. Če rečete, da 'moramo se odzvati hitro, kar se da hitro', ne daste pa nam temeljnih odgovorov na ta temeljna vprašanja, nam ni ravno v pomoč. Gre zgolj za mlatenje prazne slame," je dodal. Hkrati je sicer zagotovil, da je Rusija "odrta" glede uvedbe območja prepovedi poletov in drugih predlogov, s katerimi bi zajezili nasilje v Libiji, še navaja AFP.

O položaju v Libiji so se sicer danes v Parizu sestali tudi zunanji ministri sedmih najbolj razvitih držav in Rusije (G8). Tudi oni naj bi skušali oblikovati skupno stališče, kako ustaviti napade sil voditelja Moamerja Gadafija na civiliste. Francoski zunanji minister Alain Juppe se je pri tem zavzel, da mora mednarodna skupnost pritisk na Gadafija stopnjevati, hkrati pa je podprl tudi poziv Arabske lige k prepovedi letenja nad Libijo.

Arabska liga je VS ZN k vzpostavitvi območja prepovedi poletov nad Libijo pozvala v soboto. Z uvedbo prepovedi se na zasedanju zunanjih ministrov organizacije nista strinjali le Sirija in Alžirija.

Danes se je z generalnim sekretarjem Arabske lige v Kairu sestala tudi visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton, ki je VS ZN pozvala k "akciji" glede Libije. "Evropski svet je bil zelo jasen, da se moramo pripraviti na vse možnosti, da pa pričakuje še pravno osnovo, ki mora priti iz VS ZN," je dejala.

Ashtonova se je sicer danes v Kairu po pogovorih z generalnim sekretarjem Arabske lige Amrom Muso zavzela tudi za tripartitno srečanje med EU, Arabsko ligo in Afriško unijo, kjer naj bi določili morebitne skupne ukrepe.

Med svojim dvodnevnim obiskom v Kairu se je Ashtonova sicer sestala tudi z egiptovskim premierom Esamom Šarafom in zunanjim ministrom Nabilom el Arabijem. "Želimo biti partnerji in želimo tranzicijo z demokracijo, gospodarsko rastjo in razvojem," je dejala, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.