c S

Dalajlama uradno zaprosil za razrešitev kot politični voditelj

14.03.2011 13:43 New Delhi, 14. marca (STA) - Tibetanski duhovni in politični vodja dalajlama je danes uradno zaprosil za razrešitev s položaja političnega voditelja Tibetancev. Kot je v svojem pismu, ki so ga prebrali pred parlamentom v izgnanstvu v Dharamshali v Indiji, zapisal 75-letni tibetanski voditelj, mora tibetanska vlada v izgnanstvu postati samostojna in neodvisna od dalajlame.

V pismu, ki so ga prebrali in kasneje objavili še na internetu, je dalajlama med drugim zapisal, da je tibetansko gibanje sedaj dovolj zrelo za neposredno izvoljenega političnega voditelja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Če bomo ostali v izgnanstvu še desetletja, bo neizogibno nastopil čas, ko ne bom več sposoben voditi," je med drugim menil dalajlama, ki je leta 1989 prejel Nobelovo nagrado za mir. Zato je pomembno vzpostaviti trden vodstveni sistem, dokler sem še sposoben za to in zdrav, in iz tega razloga mora tibetanska vlada v izgnanstvu postati samostojna, ne pa odvisna od dalajlame, je prepričan tibetanski voditelj.

Parlament naj bi o dalajlamovi prošnji razpravljal v torek, še poroča AFP.

Dalajlama je minuli teden, ob obletnici tibetanskega upora kitajski nadvladi leta 1959, v Dharamshali napovedal, da se namerava umakniti iz tibetanske politike.

To sicer ni prvič, da je dalajlama zaprosil, naj ga razrešijo njegovih političnih odgovornosti, vendar je tibetanski parlament v izgnanstvu njegovo prošnjo v preteklosti zavrnil z obrazložitvijo, da zanj nimajo enakovredne zamenjave.

Vodilni tibetanski politični voditelji v izgnanstvu, med njimi tudi premier Samdhong Rinpoche, so na novinarski konferenci danes dali vedeti, da bodo tokrat privolili v njegovo prošnjo. "Ta odločitev njegove svetosti dalajlame je dokončna. Ni vrnitve nazaj," je Rinpoche dejal novinarjem.

14. dalajlama je "voditelj države" že vse od 15. leta. Ko so Kitajci v 50. letih 20. stoletja zasedli Tibet, je leta 1959 vodil upor proti kitajski vladi, a Tibetancem ni uspelo in dalajlama se je bil prisiljen umakniti v izgnanstvo, od koder še zdaj vodi tibetansko predstavništvo.