c S

Bruselj začel postopek proti Sloveniji zaradi sporazuma o zračnih storitvah z Rusijo

14.03.2011 13:39 Bruselj, 14. marca (STA) - Evropska komisija je danes začela postopek za ugotavljanje kršitev proti Sloveniji in še petim državam članicam EU v povezavi z njihovimi dvostranskimi sporazumi o zračnih storitvah z Rusijo, so sporočili v Bruslju.

Komisijo skrbi, da bi sporazumi teh držav z Rusijo lahko ovirali enako obravnavo vseh letalskih družb EU in izkrivljali konkurenco med evropskimi letalskimi družbami ter vsebovali podlago za pristojbine za prelete Sibirije, ki so lahko nezakonite glede na protimonopolne predpise EU.

Slovenija, Estonija, Grčija, Madžarska, Litva in Malta so zato danes dobile prvi uradni opomin, v katerem jih komisija poziva k dodatnim pojasnilom. Če v dveh mesecih ne bo dobila zadovoljivega odgovora, jim bo poslala drugi opomin.

V tem drugem opominu, imenovanem obrazloženo mnenje, bo zahtevala, da spremenijo svoje dvostranske sporazume o zračnih storitvah z Rusijo. Če se države tudi na drugi opomin ne bodo ustrezno odzvale, lahko komisija zadevo predloži Sodišču EU.

Dejstvo, da morajo letalske družbe EU plačevati pristojbine za prelete Sibirije na poti do azijskih destinacij, ni le razlog za dražje lete, temveč lahko povzroča tudi nepošteno konkurenco med letalskimi družbami EU in letalskimi družbami zunaj EU, opozarjajo v Bruslju.

Dvostranski sporazumi o zračnih storitvah med posameznimi državami članicami in državami, ki niso članice EU, morajo po pravilih EU vključevati "klavzulo EU o določitvi", ki določa, da pogoji veljajo enako za vse letalske družbe EU, ne le za družbe zadevne države članice.

To je bistven del enotnega evropskega letalskega trga, ki je bil oblikovan na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja in zagotavlja, da so letalski prevozniki upravičeni do delovanja pod enakimi pogoji kjer koli v EU.

Zahteva po "klavzuli EU o določitvi" je bila potrjena v odločbi evropskega sodišča glede odprtega zračnega prostora leta 2002. Sodišče je izjavilo, da določbe, ki omejujejo koristi sporazumov o zračnih storitvah, kršijo pravila EU o svobodi ustanavljanja.

Večina sporazumov z državami, ki niso članice EU, je bila prilagojena tej odločbi sodišča. Rusija je ena redkih držav na svetu, ki ne upošteva, da mora vse prevoznike EU obravnavati enakopravno ter da mora vsak dvostranski sporazum vključevati "klavzulo EU o določitvi".

Določene letalske družbe EU morajo plačevati pristojbine za prelete Sibirije za lete do številnih destinacij v Aziji. Samo v letu 2008 so prevozniki EU plačali približno 420 milijonov dolarjev pristojbin - večji del neposredno ruskemu letalskemu prevozniku Aeroflot.

Evropska komisija je zaskrbljena, da je to kršitev zakonodaje EU o preprečevanju monopolov, po kateri letalske družbe ne bi smele biti prisiljene v sklepanje komercialnih sporazumov z neposrednim konkurentom.

Komisija je prav tako zaskrbljena, da je to kršitev mednarodnega prava, in sicer Čikaške konvencije. Ti dvostranski sporazumi hkrati določajo drugačne pogoje za letalske družbe EU, odvisno od države, v kateri imajo svoj sedež, kar dodatno izkrivlja konkurenco.

Komisija je opomine oktobra 2010 že poslala Avstriji, Finski, Franciji in Nemčiji ter januarja 2011 Belgiji, Danski, Italiji, Luksemburgu, Nizozemski, Švedski in Veliki Britaniji, februarja 2011 pa še Cipru, Irski, Poljski, Portugalski, Slovaški in Španiji.