c S

Obrtniki začeli s skupščino; banke na dvigovanje gotovine pripravljene

14.03.2011 11:09 Ljubljana, 14. marca (STA) - Skupščina Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) je za zaprtimi vrati začela z izredno sejo, na kateri odločajo o usodi za sredo napovedanega protesta. Obrtniki sicer danes nadaljujejo z dvigovanjem gotovine, po zagotovilih Združenja bank Slovenije pa so banke pripravljene in imajo dovolj gotovine.

Skupščina zbornice med drugim razpravlja o državljanski nepokorščini, ki jo je malo gospodarstvo začelo z marcem, in o nadaljnjih korakih za izboljšanje po njihovem mnenju katastrofalnega stanja v slovenskem gospodarstvu. Po seji skupščine bo izjava za javnost.

Obrtniki in podjetniki so državljansko nepokorščino začeli izvajati z začetkom meseca, in sicer z vlogami na davčno upravo za odlog plačila prispevkov in davkov. Nepokorščino so v petek in čez vikend nadaljevali z dvigovanjem gotovine iz bankomatov, danes po napovedih gotovino dvigujejo iz bank.

Skupščina zbornice, ki ima okoli 52.000 članov, bo danes odločila, ali bodo nepokorščino nadaljevali s protestom pred poslopjem vlade in državnega zbora.

Kot je danes za STA pojasnil Slavko Cimprič iz Združenja bank Slovenije, je bil minuli konec tedna na bankomatih "znotraj normalnosti". "V celoti gledano sploh ni bil zaznan kakršenkoli povečan obseg dvigovanja, ne po številu, ne po vrednosti," je poudaril.

Ob tem je dodal, da nekateri segmenti celo kažejo, da je bil minuli konec tedna, ko so obrtniki in podjetniki organizirano dvigovali gotovino in bankomatov, manj frekventen kot običajno.

Okoli 1200 bančnih poslovalnic po državi pa danes, ko obrtniki denar dvigujejo iz bank, po Cimpričevih zagotovilih ne pričakuje posebnosti. Banke so namreč pripravljene in imajo dovolj gotovine. Nekatere banke imajo že ves čas tudi sistem najavljenih dvigov, kar pomeni, da je treba dvige nad določeno višino najaviti, je še dodal.