c S

V Libiji se nadaljujejo spopadi, drugod v arabskem svetu pa protesti

14.03.2011 07:45 Tripoli/Sana/Maskat, 13. marca (STA) - Medtem ko ZDA in EU še vedno omahujeta glede možnosti vzpostavitve območja prepovedi preletov nad Libijo, se je Arabska liga izrekla zanjo. Sile libijskega voditelja Moamerja Gadafija nadaljujejo ofenzivo proti upornikom na vzhodu Libije in prevzemajo nadzor nad za nafto strateškimi mesti. V Jemnu in Bahrajnu so znova potekali protivladni protesti.

Medtem ko so ZDA in Evropska unija še vedno neodločne glede vzpostavitve območja prepovedi preletov nad Libijo, je Arabska liga v soboto pozvala Varnostni svet ZN, naj vzpostavi območje prepovedi poletov nad Libijo. Z uvedbo prepovedi se na zasedanju zunanjih ministrov organizacije v Kairu sicer nista strinjali le Sirija in Alžirija.

Ameriški obrambni minister Robert Gates je v soboto izrazil pomisleke glede načrtovane vzpostavitve območja prepovedi poletov. Kot je dejal, za zdaj ni jasno, ali bi bila to "modra" poteza.

Ameriško finančno ministrstvo je sicer že v petek sporočilo, da so razširili krog oseb, ki jih zajemajo sankcije ZDA progi Gadafiju, njegovim družinskim članom in osebam iz vrha njegove vlade. ZDA so z doslej sprejetimi sankcijami že zamrznile 32 milijard dolarjev libijskega premoženja. Sankcije so zdaj razširili na Gadafijevo ženo Safio Farkaš in njena podjetja, zajemajo pa tudi štiri njegove sinove.

Voditelji 27 članic EU so v Bruslju v petek pozvali k takojšnjemu odstopu Gadafija in napovedali preučitev "vseh potrebnih možnosti" za zaščito civilistov v Libiji, zunanji ministri EU pa so se dan kasneje na neformalnem srečanju na Madžarskem dogovorili, da bo EU v prihodnjih dneh v Libijo poslala misijo za ugotavljanje dejstev.

Neodločnost mednarodne skupnosti je medtem v prid silam libijskega voditelja Gadafija, ki nadaljujejo ofenzivo proti upornikom na vzhodu države, kjer prevzemajo nadzor v mestih, ki so ključnega pomena za proizvodnjo in izvoz libijske nafte.

Libijski uporniki so se bili po silovitem obstreljevanju Gadafijevih sil danes prisiljeni umakniti iz Brege. Po poročanju libijske državne televizije so vladne sile zavzele Brego in "jo očistile oboroženih tolp".

Po navedbah upornikov vladne sile napredujejo z zahoda, potem ko so zajele kraj Ukajla in vas Bišer, kakih 20 kilometrov od Brege. Uporniki so se medtem umaknili proti 80 kilometrov oddaljeni Adždabiji, ki je izhodišče za Bengazi in Tobruk, dve glavni trdnjavi libijskih upornikov.

Spopadi so sicer potekali tudi na drugih območjih na vzhodu države, ki so pod nadzorom upornikov, med drugim okoli 30 kilometrov od mesta Burajka, za katerega so vladne sile pred tem zatrdile, da so ga zavzele. Uporniki so po lastnih navedbah danes ponovno prevzeli nadzor nad mestom Misurata na zahodu države, je poročala arabska televizija Al Arabija.

V Ras Lanufu, ki je bil v rokah upornikov in v zadnjih dneh prizorišče silovitih spopadov, naj bi Gadafijeve sile po poročanju arabske televizije Al Džazira v soboto ob uporabi težkega orožja in letal znova prevzele nadzor nad mestom in prisilile upornike k umiku.

V enem tamkajšnjih rezervoarjev kerozina je izbruhnil požar, zato so libijske oblasti zaprosile italijansko naftno družbo Eni za pomoč pri gašenju požara, saj jih skrbi, da bi se požar lahko razširil.

Libija je sicer pozvala tuje družbe, naj obnovijo izvoz nafte iz te severnoafriške države in zatrdila, da so njena pristanišča kljub že več tednov trajajočim nemirom in spopadom varna, je poročala državna televizija.

V drugih arabskih državah pa so se tudi ta konec tedna nadaljevali protivladnih protesti, ki so ponekod terjali tudi smrtne žrtve.

Na protivladnih protestih v Jemnu, ki so jih varnostne sile brutalno zatrle, je v dveh dneh umrlo osem ljudi, več deset pa jih je bilo ranjenih. Varnostne sile so, da bi razgnale protestnike, uporabile solzivec, vodne topove in prave naboje. Očividci pa so poročali o ostrostrelcih, ki so s strehe zgradb streljali na demonstrante, ki so protestirali proti dolgoletnemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, ki je na oblasti že 32 let. Nasilje nad protestniki, v katerem je od začetka protivladnih protestov umrlo že okoli 40 ljudi, so ostro obsodili Združeni narodi in Evropska unija.

V središču bahrajnske prestolnice Manama se je na protivladnih demonstracijah danes zbralo več tisoč ljudi, pri tem pa je prišlo do spopadov s policijo, ki je skušala demonstrante razgnati s solzivcem in gumijastimi naboji. Zaradi težav z dihanjem je zdravniško pomoč poiskalo okoli 200 ljudi.

Omanski sultan Kabus pa se je odločil za reforme. Omanskemu svetu je danes podelil zakonodajno in nadzorno oblast in se s tem odzval na protivladne proteste, ki so po ljudskih vstajah v nekaterih arabskih državah v minulih tednih zajeli tudi ta sultanat ob Perzijskem zalivu.