c S

EU potrdila zagon okrepljenega sodelovanja za patent

10.03.2011 13:46 Bruselj, 10. marca (STA) - Ministri EU, pristojni za konkurenčnost, so danes v Bruslju dokončno potrdili zagon okrepljenega sodelovanja med državami članicami s ciljem vzpostavitve enotnega evropskega patenta, so sporočili v madžarskem predsedstvu EU. V okrepljeno sodelovanje bodo vključene vse članice unije, razen Španije in Italije.

"Danes je zgodovinski dan za inovacije in notranji trg," je ob odločitvi dejal madžarski minister Zoltan Csefalvay, ki je predsedoval zasedanju ministrov za konkurenčnost. Ob tem je poudaril, da so sedaj izpolnjeni vsi pogoji za premik pri tem pomembnem vprašanju.

Odločitev o enotnem evropskem patentu se sicer sprejema s soglasjem, a ker dogovora po desetletjih pogajanj ni bilo mogoče doseči zaradi Italije in Španije, so se preostale države odločile za okrepljeno sodelovanje in danes je ta odločitev dokončno zapečatena.

Italija in Španija sta vse do konca napornih pogajanj nasprotovali jezikovni ureditvi, po kateri se bo patent podeljeval v angleščini, francoščini in nemščini, češ da ta zmanjšuje konkurenčnost njunih podjetij v primerjavi z britanskimi, francoskimi in nemškimi.

Glavni cilj vzpostavitve enotnega patenta je povečati konkurenčnost EU v odnosu do ZDA in Kitajske. Okrepljeno sodelovanje je sicer odprto, tako da se mu lahko Italija in Španija pridružita kadar koli v poznejši fazi.

Naslednji korak je, da Evropska komisija pripravi predloge za zaščito patenta in o jezikovni ureditvi, so pojasnili v madžarskem predsedstvu. V skladu s cilji v okviru enotnega trga unije naj bi se prvi evropski patenti podeljevali leta 2014.

Današnjega zasedanja ministrov EU, pristojnih za konkurenčnost, se iz Slovenije udeležuje državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Viljem Pšeničny.