c S

Lafarge Cement ustavil sosežig odpadkov, v Eko krogu upajo na transparenten postopek izdaje dovoljenja

10.03.2011 07:29 Ljubljana, 09. marca (STA) - Lafarge Cement je v sredo na podlagi ustne odločbe okoljske inšpektorice ustavil sosežig odpadkov. Povod za odločitev inšpektorice je bila razsodba upravnega sodišča, ki je odpravilo okoljevarstveno dovoljenje trboveljski cementarni. V Eko krogu upajo, da bo agencija za okolje novo dovoljenje izdala na bistveno bolj transparenten način.

Glavna republiška inšpektorica za okolje in prostor Aleksandra Velkovrh je za STA potrdila, da se je inšpektorica Bernarda Čopar Sotenšek za ustavitev sosežiganja odpadkov v Lafarge Cementu odločila na podlagi razsodbe upravnega sodišča, ki je 17. februarja razveljavilo okoljevarstveno dovoljenje trboveljski cementarni.

"S sodbo je bilo okoljevarstveno dovoljenje razveljavljeno in na podlagi tega smo morali ukrepati. Ustni odločbi mora v osmih dneh slediti še pisna. Ustna pa že velja od trenutka prepovedi," je dejala Velkovrhova. Inšpektorat lahko ustne odločbe uporabi v primeru, če gre za nujne ukrepe v javnem interesu. V primeru Lafarge Cementa je bil izkazan javni interes, saj ob sosežigu odpadkov obstaja potencialna nevarnost za zdravje ljudi, menijo na inšpekciji.

Inšpektorica je Lafarge Cement v sredo sicer obiskala nenajavljena. "Ob prihodu so še sosežigali odpadke, ko jih je uradno seznanila s sodbo in ko jim je z ustno odločbo prepovedala sežiganje odpadkov, pa so pristali, da bodo temu sledili in nato začeli z odstranjevanjem odpadkov," je pojasnila Velkovrhova. V cementarni so nato zavrnili že prispeto pošiljko plastike in naročili transport za odvoz vseh gum, ki so bile pripravljene za sosežig.

Če Lafarge ne bo sledil odločitvi inšpektorata, ga lahko doleti denarna kazen v višini od 75.000 do 125.000 evrov, je opozorila Velkovrhova. Spoštovanje izrečene odločbe bo redno nadziral inšpektorat za okolje in prostor.

Minister za okolje in prostor Roko Žarnić ne dvomi v strokovno oceno inšpektorice. "Ne dvomim v strokovno oceno inšpektorice, ne dvomim v sklepe sodišča in jih bomo tudi upoštevali. Kaj bo to pomenilo politično, pa ne znam presoditi," je za STA povedal minister.

Predsednik okoljevarstvenega društva Eko krog Uroš Macerl, ki že več let bije boj za čisto zasavsko dolino in je tudi vložil tožbo na upravno sodišče, je ob odločitvi inšpektorice izrazil zaskrbljenost, kako bo agencija za okolje kot prvostopenjski organ znova odločila o izdaji okoljevarstvenega dovoljenja Lafargeu. "Upam, da bo okoljska agencija sprejela pravilno odločitev," je dejal Macerl.

Vodstvo družbe, ki je v lasti francoske skupine Lafarge, od pristojnih organov medtem pričakuje, da bodo o obratovanju cementarne vključno z uporabo alternativnih goriv odločali v roku, ki ga je določilo sodišče. V izjavi za javnost so izrazili pričakovanje, da bo odločanje potekalo pod enakimi pogoji, kot veljajo za druge zavezance na podlagi direktive o celovitem preprečevanju in nadzorovanju onesnaževanja (IPPC).

Ministrstvo za okolje je minuli teden objavilo sodbo upravnega sodišča, ki je 17. februarja odpravilo okoljevarstveno dovoljenje in zadevo vrnilo v vnovično odločanje prvostopenjskemu organu, to je agenciji za okolje.

Iz Lafarge Cementa so v sredo poročali tudi o incidentu. Zaposleni so ob prihodu na delo na upravni stavbi opazili polomljena stekla. Po natančnejšem ogledu škode je bilo ugotovljeno, da so jo povzročile krogle, izstreljene iz neznanega orožja. V času streljanja v zgradbi še ni bilo zaposlenih, zato človeška življenja niso bila neposredno ogrožena.

Vodstvo cementarne je ostro obsodilo dejanje in tudi vse, ki so "z odkritim sovražnim govorom ter z neprestanim zavajanjem javnosti glede delovanja cementarne tovrstna dejanja posredno ali neposredno spodbujali". Vodstvo družbe bo, kot so sporočili, pozvalo pristojne organe, da "dejanje temeljito raziščejo in sprožijo potrebne kazenske postopke, saj gre za kriminalno dejanje". Dejanje je obsodilo tudi francosko veleposlaništvo v Ljubljani.

Francozi so trboveljsko cementarno, ki zaposluje okoli 180 delavcev, prevzeli leta 2002. Pet let kasneje je Lafarge Cement vložil vloge za pridobivanje cementa, sosežig odpadkov in odstranjevanje odpadkov. Leta 2008 je agencija za okolje izdala dovoljenje za proizvodnjo cementa, medtem ko je sosežig odpadkov zavrnila.

Istega leta je ministrstvo za okolje odpravilo dovoljenje za proizvodnjo cementa, nakar je agencija za okolje aprila 2009 znova izdala dovoljenje za proizvodnjo cementa in sosežig odpadkov. Prav zaradi slednjega se je začel spor z Eko krogom, ki vse do danes nasprotuje sežigu odpadkov.

Okoljsko ministrstvo je tri mesece po odločitvi agencije znova odpravilo dovoljenje za proizvodnjo cementa in okoljski agenciji naložilo ponoven postopek. Julija 2009 je okoljska agencija znova izdala dovoljenje za proizvodnjo cementa in sosežig odpadkov, Macerl pa se je spet pritožil. Tožbo je vložil tudi na upravno sodišče, ki je njegovi pritožbi ugodilo.

Eko krog je prejšnji teden sicer sporočil, da je agencija za okolje nedavno spremenila podatke o uradnih emisijah benzena in kovin iz Lafarge Cementa v letu 2009. Februarski podatki so tako glede na lanske oktobrske podatke večinoma manjši za dva- do trikrat.

Oktobra lani so emisije rakotvornega benzena v Lafarge Cementu znašale 2614 kilogramov, medtem ko so februarja letos upadle na 1269 kilogramov. Anorganske spojine klora so od oktobra lani do februarja letos porasle s 171 kilogramov na kar 174.655 kilogramov, navajajo v Eko krogu.