c S

V Evropskem parlamentu skrb zaradi Turčije in upanje na pogajanja s Črno goro

09.03.2011 15:40 Strasbourg, 09. marca (STA) - Evropski poslanci so danes v Strasbourgu sprejeli resoluciji o Turčiji in Črni gori. V primeru Turčije so po trdih pogajanjih o tem, kako opredeliti odnos EU do te države, izrazili skrb nad počasnim napredkom. V primeru Črne gore pa so izrazili upanje na začetek pogajanj z EU v letošnjem letu, a opozarjajo na korupcijo.

Poročevalec parlamenta za Črno goro Charles Tannock je v torek v razpravi o tem vprašanju obžaloval, da EU ob podelitvi statusa kandidatke takoj ne začne pristopnih pogajanj. Državo pa je opozoril, da se mora dokazati v boju proti korupciji in organiziranem kriminalu.

"Boj proti korupciji v vseh njenih raznovrstnih oblikah se mora nadaljevati in končati z obsodbami tistih, ki v tem sodelujejo," pa je v imenu evropskih liberalcev poudaril poslanec iz Slovenije Ivo Vajgl ter med drugim spomnil še na enakopravnost žensk in svobodo medijev.

Evropski parlament v resoluciji poziva k nadaljnjim ukrepom za zagotavljanje neodvisnosti in strokovnosti medijev ter opozarja na nesorazmerne kazni za klevetanje, ki še naprej ovirajo svobodno in neodvisno delo novinarjev.

Poleg tega je Vajgl poudaril, da je pomembno, da se odnosi Črne gore in Srbije razvijajo brez poskusov Srbije, da bi vplivala na razvoj sosednje države preko etničnih srbskih strank. "Takšna šola je v preteklosti jugovzhodne Evrope že naredila precej škode," je opozoril.

Zoran Thaler iz vrst evropskih socialistov pa je poudaril, da je "Črna gora veliko upanje za proces širitve EU na Zahodni Balkan", saj nima objektivnih problemov, ki bi ji preprečevali, da stori vse potrebno za članstvo v EU, medtem ko na primer BiH in Makedonija nimata te sreče.

Thaler je tudi izpostavil, da "kritični mediji niso sovražniki, temveč bogastvo te države". Tudi po njegovih besedah pa je ključna bitka s korupcijo. "Naj velja črnogorska pesem 'Crna gora jest malena, al je častna in poštena'," je poudaril poslanec.

Poročevalka o Turčiji Ria Oomen-Ruijten pa je opozorila, da so zastoj pri reševanju ciprskega vprašanja, pomanjkanje dialoga med političnimi strankami ter omejevanje svobode tiska in drugih temeljnih pravic ključni razlogi za upočasnitev pristopnih pogajanj države za vstop v EU.

Besedilo resolucije je sicer kompromis trdih pogajanj. V Evropski ljudski stranki so na koncu umaknili predlog spremembe, s katerim bi institucije EU pozvali, naj preučijo možnost vzpostavitve privilegiranega partnerstva s Turčijo kot alternativo polnopravnemu članstvu EU.

V zameno za to se ne omenja, da je polnopravno članstvo Turčije v EU skupni cilj, kot so želeli socialdemokrati. Rešitev je tako enaka kot v lanski resoluciji, v kateri je začetek pogajanj s Turčijo leta 2005 opredeljen kot izhodišče dolgotrajnega in odprtega procesa.

Jelko Kacin iz vrst evropskih liberalcev je v torek v razpravi o Turčiji izpostavil, da je ta država "naš dragocen, nazoren in prepričljiv promotor delujoče demokracije v arabskem svetu in cvetoče ekonomije". "EU in Turčija, obe skupaj, pa še kar ostajata talki nerešenega vprašanja Cipra," je obžaloval.