c S

Poročevalec ZN preučuje obtožbe na račun Gadafija

09.03.2011 15:22 Ženeva, 09. marca (STA) - Posebni poročevalec ZN za mučenje in druge oblike nehumanega ravnanja Juan Mendez je danes sporočil, da preučuje obtožbe na račun libijskega voditelja Moamerja Gadafija. "Preučujem obtožbe, ki sem jih prejel, od kar so se v Libiji začeli nemiri," je v Ženevi dejal Mendez.

Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP se bo preiskava osredotočila na domneve, da so pripadniki Gadafijevega režima ubijali ljudi v bolnišnicah in streljali na protestnike.

Mendez je povedal, da je dobil pritožbe od nasprotnikov Gadafijevega režima, potem ko so se sredi februarja v Libiji začeli nemiri. Dodal je, da je libijski vladi že poslal uradno zahtevo, naj mu posreduje informacije o dogajanju.

"Te komunikacije so zaupne, lahko potrdim, da potekajo, več pa ne morem povedati," je še dejal. Dodal je, da bodo, če odgovori iz Tripolija ne bodo zadovoljivi, to omenili v poročilu Svetu ZN za človekove pravice, ki je prav tako začel preiskavo o kršitvah človekovih pravic v Libiji.