c S

EU za zaostritev sankcij proti Libiji

09.03.2011 07:11 Bruselj, 08. marca (STA) - Predstavniki 27 držav članic EU so se v luči krepitve nasilja v Libiji danes dogovorili za zaostritev sankcij proti tamkajšnjemu režimu in zamrznitvi premoženja več libijskih finančnih družb, med katerimi sta po podatkih evropskih diplomatov tudi libijska centralna banka in libijska investicijska služba.

Z zamrznitvijo premoženja petih libijskih finančnih ustanov, med njimi tudi libijske investicijske službe, ki naj bi imela po navedbah diplomatov poslovne interese v več evropskih državah in ZDA, bo EU zaostrila sankcije proti režimu Moamerja Gadafija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sankcije naj bi uradno potrdili ta petek na izrednem vrhu voditeljev držav in vlad članic EU o razmerah v Severni Afriki s poudarkom na Libiji.

EU je sicer že prejšnji teden uvedla prepoved potovanj libijskemu voditelju Gadafiju in 25 drugim visokim predstavnikom režima, zamrznili pa so tudi njihovo premoženje v EU.

Evropska unija je medtem pripravila tudi načrt denarne pomoči za razvoj demokracije v severnoafriški regiji v vrednosti štirih milijard evrov za naslednja tri leta. Tudi o tem predlogu bodo voditelji držav in vlad članic EU razpravljali v petek. Pomoč naj bi se osredotočala na pomoč gospodarstvu, predvsem malim in srednje velikim podjetjem, demokratično reformo s poudarkom na človekovih pravicah in pomoč civilni družbi.

Po navedbah evropskega diplomata, ki se je ravno vrnil iz misije v glavnem mestu Libije Tripoli, so libijski predstavniki pozvali k preiskavi EU in ZN o domnevnih kršitvah človekovih pravic. Poglavitna naloga preiskovalcev naj bi bila identifikacija odgovornih za kršitve.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je sicer prepričal libijske oblasti, naj dovolijo obisk skupine, ki bo ocenila humanitarne razmere v Tripoliju, imenoval pa je tudi posebnega odposlanca za pogovore z Gadafijevim režimom.