c S

Poslanci podprli novelo zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo

08.03.2011 07:39 Ljubljana, 07. marca (STA) - Poslanci DZ so z 68 glasovi za in nobenim proti sprejeli novelo zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo, ki je bila v obravnavi po skrajšanem postopku. Z njo želi vlada izboljšati socialni položaj samozaposlenih v kulturi, novela pa prinaša tudi spremembe postopkov financiranja posebnih nalog splošnih in osrednjih knjižnic.

Novela predvideva triletno povprečenje dohodkov, ki naj bi se jih upoštevalo pri ugotavljanju dohodkovnega cenzusa, medtem ko se sedaj dohodkovni cenzus ugotavlja vsako leto.

Poleg tega razveljavlja 5. odstavek 55. člena zakona, ki je v postopku presoje pred ustavnim sodiščem in ki določa, da delavec, zaposlen v javnem zavodu na področju kulture, ki se mu redno odpove pogodba o zaposlitvi iz poslovnega razloga, nima pravice do odpravnine zaradi odpovedi iz poslovnega razloga, če izpolnjuje pogoje za upokojitev.

V zvezi s postopki financiranja posebnih nalog splošnih in osrednjih knjižnic predlog novele namesto javnega razpisa prinaša neposredni poziv, s katerim naj bi bile knjižnicam zagotovljene enake možnosti pri pridobivanju sredstev za dopolnjevanje knjižničnih zbirk in nakup računalniške opreme.