c S

Gadafijeve sile nadaljujejo letalske napade

07.03.2011 14:07 Tripoli, 07. marca (STA) - Sile, zveste libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, so davi izvedle nov letalski napad na pristanišče Ras Lanuf na vzhodu Libije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Uporniki v mestu so na napad odgovorili s protiletalskim topništvom.

Libijska vojaška letala so že v nedeljo dvakrat napadla Ras Lanuf, ki je pomembno pristanišče za izvoz libijske nafte in ki je od petka v rokah upornikov. Nedeljska napada nista terjala žrtev.

Mesto je sicer zapustila že večina prebivalcev. V glavnem so se napotili v obalno mesto Brega, ki je prav tako v rokah upornikov. Izpraznili so tudi mestno bolnišnico ter edini hotel v mestu, v katerem so večinoma bivali novinarji, poroča AFP.

Danes pa so sporočili tudi nove podatke o številu žrtev nedeljskih spopadov med uporniki in Gadafijevimi silami v kraju Bin Džavad. Kot so sporočili viri v bolnišnici, je bilo ubitih sedem ljudi, prek 50 pa je bilo ranjenih. Vse žrtve so bili prostovoljci, ki se borijo v vrstah upornikov.

Gadafijeve sile so upornike že v nedeljo potisnile iz Bin Džavada, od koder so skušali napredovati naprej proti Gadafijevemu rojstnemu mestu Sirta, ki leži kakih 100 kilometrov zahodneje. Danes Gadafijeve sile nadaljujejo s potiskanjem upornikov v defenzivo, po navedbah nemške tiskovne agencije pa so nekatere enote že vdrle tudi v Ras Lanuf.

Medtem naj bi se umirili spopadi v Misrati, tretjem največjem libijskem mestu, ki je bilo v nedeljo tarča silovitega topniškega obstreljevanja Gadafijevih sil.

Pri splošnem obstreljevanju mesta, pri čemer napadalci niso izbirali ciljev, je bilo ubitih 21 ljudi, še 91 jih je bilo ranjenih, je za AFP povedal zdravnik v tamkajšnji bolnišnici. Večina žrtev je bila civilistov, med njimi tudi dvoinpolletni deček.

Obstreljevanje Misrate je trajalo od 7. ure zjutraj do 16. ure popoldne, ko je upornikom vendarle uspelo pregnati Gadafijeve lojaliste.

Združeni narodi so danes obe strani pozvali, naj prenehajo spopade in dovolijo dostop "do ranjenih in umirajočih" v mestu, še navaja AFP.