c S

Interpol izdal mednarodno opozorilo za Gadafijem

07.03.2011 07:22 Pariz, 04. marca (STA) - Interpol je danes izdal mednarodno opozorilo proti libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju in še 15 osebam njegovega režima, vključno s člani njegove družine. Izdal je "oranžno opozorilo" državam članicam glede možnosti potovanja teh oseb in premikov njihovega premoženja, so sporočili s sedeža te mednarodne policijske organizacije v Parizu.

Kot so še sporočili z Interpola, so opozorilo izdali po odločitvi Varnostnega sveta Združenih narodov o uvedbi sankcij proti Gadafijevemu režimu. Poteza pa naj bi pomagala tudi Mednarodnemu kazenskemu sodišču pri preiskavi domnevnih zločinov proti človečnosti v Libiji, so še sporočili, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po opozorilu bo sedaj vseh 188 članic Interpola "lahko sprejelo vse potrebne ukrepe za zaščito civilistov in za uveljavitev prepovedi potovanj za vseh 16 Libijcev, kot tudi za zamrznitev premoženja šesterice izmed njih", so še dodali.

"Naša prva prioriteta je, da zaščitimo libijsko prebivalstvo in tudi druge države, v katere bi te libijske osebe lahko potovale ali premaknile svoja sredstva," je po poročanju AFP izjavil generalni sekretar Interpola Ronald K. Noble.