c S

Srbsko pravosodje ne bo kazensko ovadilo Purde in drugih

03.03.2011 14:06 Zagreb, 03. marca (STA) - Srbsko tožilstvo je zaradi pomanjkanja dokazov odstopilo od kazenskega pregona hrvaških vojnih veteranov Tihomirja Purde, Danka Maslova in Petra Janjića, ki so jih sumili vojnih zločinov v Vukovarju leta 1991, je danes v Beogradu potrdil namestnik srbskega državnega tožilca Bruno Vekarić.

Kot še poročajo hrvaški mediji, je Vekarić dodal, da so na Hrvaškem in v Srbiji zaslišali 44 prič, nobena izmed njih pa ni bremenila Purde, Janjića ali Maslova. Na podlagi tega je srbsko tožilstvo sklenilo, da ni podlage za kazenski pregon hrvaških veteranov.

"Gre za primer dobrega regionalnega sodelovanja. Želel bi se zahvaliti državnim tožilcem v BiH in na Hrvaškem za sodelovanje," je dejal Vekarić.

V BiH, kjer je Purda trenutno v priporu, so za hrvaško tiskovno agencijo Hina povedali, da bo tam ostal, dokler ne bodo dobili uradnega obvestila, da srbsko tožilstvo ne bo več zahtevalo njegove izročitve.

Purdov odvetnik Josip Muselimović še ni dobil uradnega obvestila iz Beograda, pričakuje pa, da bo Purda kmalu na prostosti, morda celo do konca tedna. Kot je dejal, je Purda v pogovoru s srbskimi preiskovalci v BiH "absolutno potrdil svojo nedolžnost", ker je bilo njegovo priznanje izsiljeno z mučenjem v ujetništvu v Srbiji.

Purdo, ki so ga 5. januarja letos pristojni organi BiH prijeli na mejnem prehodu s Hrvaško pri Orašju, so bremenili vojnega zločina nad tremi ujetniki in ranjencem bivše JLA, ki naj bi ga skupaj z Maslovom in Janjićem zagrešil 5. novembra 1991. Prijeli so ga na podlagi Interpolove tiralice, izdane leta 2007 na zahtevo Srbije.

Prijetje Purde je izzvalo val nezadovoljstva na Hrvaškem, posebej med vojnimi veterani, ki so večkrat množično protestirali v več hrvaških mestih in zahtevali odgovornost hrvaške vlade zaradi njenega odnosa do veteranov.