c S

Vlada sprejela vmesno poročilo glede možnosti uvedbe zaščitne klavzule

03.03.2011 13:18 Ljubljana, 03. marca (STA) - Vlada je danes sprejela vmesno poročilo delovne skupine, ki preučuje možnosti za uvedbo zaščitne klavzule za prodajo nepremičnin na Krasu. Podrobnosti bo predstavila, ko bo odločila o dokončnih ugotovitvah skupine, kar se bo po besedah pravosodnega ministra Aleša Zalarja zgodilo pred iztekom možnosti za sprožitev postopkov uvedbe zaščitnih ukrepov.

Vlada je medresorsko delovno skupino ustanovila februarja, s čimer se je odzvala na pobudo civilnih iniciativ po uvedbi zaščitne klavzule za prodajo nepremičnin na Krasu. Civilni iniciativi Kras in za Primorsko sta konec januarja na vlado naslovili pobudo, naj pri Evropski komisiji sproži postopek za sprejetje zaščitnih ukrepov v zvezi s trgom nepremičnin.

Medresorska skupina je sestavljena iz predstavnikov skoraj vseh ministrstev, vlada pa se je na podlagi vmesenega poročila skupine odločila, da vanjo vključi še nekatere strokovnjake, ki doslej niso bili vključeni. "Gre za zelo širok, kompleksen problem in vprašanje, ki odpira vrsto dilem," je na novinarski konferenci po seji vlade dejal Zalar.

Skupina zdaj zbira vse ustrezne podatke, ki jih potrebuje za pripravo analize in morebitnih predlogov ukrepov. Po Zalarjevi oceni je zaenkrat še preuranjeno napovedovati, katere ukrepe bi lahko skupina opredelila kot smiselne oz. za katere bi vlada lahko ocenila, da so potrebni.

"To velja tudi za vprašanje sprožitve ukrepov po 37. členu pristopne pogodbe, ki je posebej zahtevne narave in za katero bi morali biti izkazani res tehtni razlogi, predvsem velike motnje na nepremičninskem trgu, ki se potem odražajo v gospodarskem sektorju države," je dejal Zalar.

Slovenija lahko v skladu s pristopno pogodbo desetih novih članic unije iz širitvenega vala 2004 Evropsko komisijo do 1. maja zaprosi za dovoljenje za sprejetje zaščitnih ukrepov na področju nepremičnin. Na tako prošnjo komisija po določilih pogodbe po hitrem postopku določi zaščitne ukrepe, ki so po njenem mnenju potrebni, ter podrobno opredeli pogoje in način njihovega izvajanja.

Premier Borut Pahor je v ponedeljek v DZ dejal, da moramo pri iskanju rešitev za nastale spremembe v strukturi lastnikov nepremičnin na območju slovenskega Krasa upoštevati možnosti, ki jih dopušča pravni red. Dodal je, da poleg splošne zaščitne klavzule obstaja tudi možnost uvedbe nekaterih drugih zaščitnih ukrepov in nadzornih mehanizmov.

Zalar podrobnosti danes ni razkril, je pa dejal, da je možnosti kar nekaj. Vlada je danes o nekaterih govorila, ne pa o vseh. Medresorska skupina mora najprej identificirati vse možnosti in jih oceniti, tudi z vidika realnih možnosti uresničljivosti. Nato se bo vlada dokončno odločila, katere ukrepe in kdaj jih bo sprejela, je povedal minister.

Trenutno teče 14-dnevni rok, v katerem morajo organi, ki sodijo v vse resorje vlade, skupini predložiti določene podatke. Po izteku tega roka se bo skupina znova sestala in pripravila dokončno poročilo. "Vsekakor se bo to zgodilo prej, preden bi se iztekla možnost, da Slovenija morebiti sproži postopek po 37. členu pristopne pogodbe," je zagotovil Zalar.

Skupina je v nekaterih primerih ugotovila, da določena zaščita in politika že obstajata. "Zdaj gre za to, da se pregleda celotno območje in celotno področje in da se ti ukrepi sistematično razvrstijo, da se razmejijo pristojnosti in naloge posameznih organov v zvezi s tem, da bi lahko ti ukrepi učinkovito delovali," je še povedal Zalar.