c S

DZ skozi novelo zakona o osebni izkaznici

01.03.2011 14:28 Ljubljana, 01. marca (STA) - Poslanke in poslanci so v nadaljevanju današnje seje razpravljali tudi o noveli zakona o osebni izkaznici, ki črta možnost uvedbe elektronske osebne izkaznice. V poslanskih skupinah so predlogu naklonjeni, pripadnika manjšin pa predlagata, da bi pripadniki narodnih skupnosti za dvojezično izkaznico lahko zaprosili kjer koli.

DZ je opravil tudi razpravo o noveli zakona o osebni izkaznici. Ta črta določbe sedanjega zakona, ki govorijo o opcijski uvedbi elektronske osebne izkaznice. Kot je pojasnil državni sekretar na notranjem ministrstvu Damjan Lah, je bila elektronska izkaznica vpeljana z zadnjo novelo, vendar v praksi zaradi cenovne nesprejemljivosti izdelave novih izkaznic ni nikoli zaživela.

Predlog prinaša tudi možnost izdaje osebne izkaznice in naznanitve pogrešitve osebne izkaznice na diplomatsko-konzularnem predstavništvu v tujini, pridobitev osebne izkaznice s trajno veljavnostjo po dopolnjenem 70. letu starosti in možnost vročitve osebne izkaznice pri pooblaščenem izdelovalcu osebnih izkaznic.

Podporo predlogu so napovedali v vseh poslanskih skupinah. Poslanca manjšin Laszlo Göncz in Roberto Battelli sta ob tem vložila dopolnilo, s katerim bi prebivalci narodnostno mešanih območij za izdajo dvojezične izkaznice lahko zaprosili tudi zunaj območja, kjer živita italijanska oz. madžarska narodna skupnost.

Po mnenju vlade bi s takšno rešitvijo lahko nastale protiustavne posledice. Kot je pojasnil Lah, ustava namreč določa, da avtohtoni narodni skupnosti uživata posebne kolektivne pravice na območjih, kjer ti skupnosti živita. Zato svoje posebne pravice lahko izvršujeta samo na teh območjih. S tem se strinjajo v preostalih poslanskih skupinah, kjer dopolnila ne nameravajo podpreti.