c S

Teš 6 niti približno ni ekonomsko učinkovit projekt

01.03.2011 07:25 Bruselj, 28. februarja (STA) - Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je danes v Bruslju poudarila, da projekt gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) "niti približno ni ekonomsko učinkovit projekt". Vlada po njenih besedah še nima "čisto jasne slike", kaj bo naredila s tem projektom, bodo pa "kocke padle kmalu".

"Dejstvo je, da za projekt, če sem odkrita, še danes nimamo sprejete odločitve in čisto jasne slike, kaj pravzaprav z njim narediti," je povedala ministrica.

V odzivu na domače in mednarodne okoljske kritike je odgovorila, da Teš 6 z vidika doseganja ciljev energetsko-podnebnega paketa "zagotovo predstavlja prej oviro kot nekaj, kar bi nam pomagalo pri doseganju ciljev".

Ministrica je poudarila, da bi, če bi bila na položaju, ko so se odločali o začetku tega projekta, zagotovo naredila vse in preučila vse možnosti za nadomestitev tega vira z drugimi viri energije, bodisi z več hidroenergije ali jedrske energije.

"Dejstvo je, da smo prikorakali že do take faze, ko so podpisane vse glavne pogodbe, dejstvo pa je tudi, da se projekt niti približno ne kaže kot učinkovit. Niti približno to ni ekonomsko učinkovit projekt," je poudarila.

Ob tem je pojasnila, da jo pri projektu najbolj moti "socialni" argument. "S tako velikimi sredstvi, 1,2 milijarde evrov, bi ljudem v Šaleški dolini lahko zagotovili bistveno kakovostnejša in dolgoročno bolj vzdržna delovna mesta. S temi sredstvi bi lahko zagotovili čisto drugačen razvoj Šaleške doline, zato me ta argument pri tem projektu najbolj moti," je poudarila.

Ministrica je pojasnila, da se približujejo končni odločitvi, pred katero med drugim čakajo še na revizijo Pricewaterhouse Coopers. "En kup vprašanj je, a bliža se čas, ko se bodo počasi kocke začele sestavljati, ko bomo dobili jasno sliko in se bo vlada odločila o tem, kako s projektom naprej," je dejala.

Ministrica je sicer v primeru izvedbe tega projekta posebej izpostavila še problem investicij v projekte v prihodnosti, na primer hidroelektrarn in drugega bloka jedrske elektrarne. "Kdo bo investitor čistih in ekonomsko upravičenih investicij, če bomo vsa sredstva vložili v blok 6?" je opozorila.