c S

Tožilka ocenila, da sestavljanje dokumentov ni kaznivo dejanje

01.03.2011 07:28 Ljubljana, 28. februarja (STA) - Pristojna državna tožilka je ocenila, da zlaganje dokumentov SDS, ki naj bi dokazovali obveščenost predsednika republike Danila Türka o bombnem napadu v Velikovcu, ni kaznivo dejanje, pravi pravosodni minister Aleš Zalar. O tem je tožilka obvestila tudi policijo, ki se mora sedaj odločiti, ali bo vložila kazensko ovadbo v tem primeru, je dejal.

Po Zalarjevi vednosti - podatke mu je posredovala generalna državna tožilka Barbara Brezigar -, se je policija s pristojno državno tožilko posvetovala o tem, ali je sestavljanje arhivskih dokumentov kaznivo dejanje. Tožilka pa je ocenila, da ne gre za kaznivo dejanje in je o tem obvestila tudi policijo, je povedal Zalar v izjavi za medije.

Odločitev, ali bo v tem primeru prišlo do sodnega postopka ali ne, je sedaj odvisna od tega, ali se bo policija odločila za vložitev kazenske ovadbe kljub mnenju tožilke, ali pa se bo odločila, da zgolj sprejme poročilo in s tem seznani tožilstvo, pravi minister. Takrat pa bo tožilstvo tudi sprejelo dokončno odločitev.

Dejal je še, da "ne more ocenjevati pravilnosti ali nepravilnosti tožilskih odločitev, saj so samostojni v svoji presoji in šlo bi za vmešavanje v njihovo samostojnost, če bi se izrekal o tem ali jim celo naročal, kaj naj storijo".

Seveda pa vsak tožilec tako kot vsak drugi državni funkcionar nosi odgovornost za sprejete odločitve in ta odgovornost se uveljavlja v predpisanih postopkih, ki veljajo tudi za tožilce, je še dejal.

V začetku februarja je stranka SDS na svoji spletni strani objavila dokumente iz Arhiva RS, ki naj bi dokazovali, da je bil Türk sredi leta 1980 med desetimi posebej obveščenimi o napadu v Velikovcu.

Časnik Delo pa je v torek poročal, da je dokument, ki ga je SDS pred slabima dvema tednoma objavila na svoji spletni strani in ki naj bi dokazoval, da je Türk lagal o svoji obveščenosti glede bombnega atentata v Velikovcu leta 1979, ponarejen. Da je dokument sestavljen iz več različnih, so isti dan potrdili tudi v Arhivu RS.

V SDS zanikajo ponarejanje dokumentov, vendar pa dopuščajo možnost, da so bila gradiva Socialistične zveze delovnega ljudstva v Arhivu RS zložena v isto mapo in nato v datoteko poskenirane tudi strani, ki niso bile priloga k dopisu z dne 2. julija 1980.

Ministrstvo za kulturo pa je na podlagi odgovora Arhiva RS glede domnevnega ponarejanja dokumentov ocenilo, da obstajajo razlogi za sum storitve kaznivih dejanj iz kazenskega zakonika in za sum kršitev določb zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih. Zato je tožilstvo ter inšpektorat za medije pozvalo k ukrepanju.