c S

Z novim nepremičninskim kodeksom do dviga kakovosti storitve

16.02.2011 12:49 Ljubljana, 16. februarja (STA) - Predlog kodeksa dobrih poslovnih običajev v prometu z nepremičninami, ki bo nadomestil starega iz leta 1996, je po besedah Branka Potočnika iz nepremičninske agencije Insa nadgradnja zakona o nepremičninskem posredovanju. S kodeksom, ki bo v javni razpravi do konec februarja, se bo dvignila kakovost nepremičninskih storitev, je prepričan Potočnik.

Kot je Potočnik pojasnil na današnji okrogli mizi o novem kodeksu v Ljubljani, je pomen kodeksa v predpisovanju pravil korektnega in poštenega poslovnega obnašanja. Kodeks hkrati preprečuje anomalije in nelojalno konkurenco, služi kot smernica pri oblikovanju dobre poslovne prakse in ureja razmerja na pravnem področju.

Kodeks med drugim vsebuje pravila pravilnega in zakonitega obnašanja za pravne in fizične osebe, ki se ukvarjajo z nepremičninskim posredovanjem, hkrati pa bodo imele stranke možnost pogledati, kaj mora za njih nepremičninska agencija sploh storiti.

Po predlogu bo kodeks veljal za vse, ki se ukvarjajo s poslovanjem z nepremičninami - tako za tiste, ki ga bodo podpisali, kot za tiste, ki tega ne bodo storili, je še pojasnil Potočnik.

Da kodeks ni le listina, temveč nadgradnja zakona, je poudaril tudi Marko Djinović iz pravne službe Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Po njegovi oceni je pomembno, da kodeks nastaja na podlagi izkušenj, prepričan pa je, da bo pri delu služil tudi državnim organom, regulatorjem trga.

Za ugotavljanje kršitev je pristojno častno razsodišče pri GZS, ki lahko izreka nematerialne kazni - opozorilo, opomin in javni opomin. Predlog kodeks predvideva posredovanje ugotovitev častnega razsodišča tudi inšpekcijskim službam, je še pojasnil Djinović in dodal, da kodeks predvideva tudi možnost mirnega reševanja sporov z arbitražo pri stalni arbitraži pri GZS.

Po besedah Roberta Geislerja iz agencije Realiteta nepremičnine so razmišljali, da bi v kodeks vpeljali tudi etični del, in sicer za posrednike, fizične osebe. V njem bi opredelili odnose med posredniki ter odnose posrednikov do strank in do agencij. Ali bodo ta del v kodeks vključili, se bodo še odločili.

Da bi bilo to smotrno, pa je ocenila Bojana Verbec z ministrstva za okolje in prostor. Verbčeva je tudi pozdravila napor združenja družb za nepremičninsko posredovanje pri GZS - zbornici za poslovanje z nepremičninami, ki je predlog kodeksa pripravilo. S kodeksom je po njenem mnenju narejen velik premik naprej, v roke bo prišel tudi vsakemu nepremičninskemu posredniku, saj ga morajo poznati pri pridobivanju licence.

Kodeks je v javni razpravi do konec meseca. Do takrat bodo zbrali in vanj vključili pripombe, ki bodo v tem času podane.