c S

Evropska komisija predstavila Agendo EU za otrokove pravice

15.02.2011 14:51 Kako lahko EU pomaga varovati otrokove pravice v sodni dvorani? Kako lahko zagotovimo, da se odločitve o čezmejnih skrbniških zadevah čim hitreje izvršujejo? In kako lahko preprečimo ustrahovanje otrok na spletu? Evropska komisija je danes predstavila agendo EU za okrepitev otrokovih pravic, s katero se udejanjajo načela Listine EU o temeljnih pravicah. Ta vključuje vrsto konkretnih ukrepov, s katerimi lahko EU zagotovi dodano vrednost politikam za dobrobit in varnost otrok, tudi s spodbujanjem otroku prijaznega pravosodja, boljšim informiranjem otrok glede njihovih pravic ter izboljšanjem varnosti interneta za otroke.

„Otrokove pravice spadajo med temeljne pravice,“ je dejala podpredsednica Evropske komisije in komisarka EU za pravosodje Viviane Reding. „EU mora skupaj s svojimi 27 državami članicami zagotoviti, da so te varovane in da so otrokove koristi naše vodilo. Otroku prijazno pravosodje bi moralo zlasti zagotoviti, da se pravice otrok upoštevajo vedno, kadar se ti znajdejo v postopkih znotraj pravosodnih sistemov, bodisi kot žrtve in osumljenci ali kadar se njihovi starši ločujejo in se ne strinjajo glede skrbništva.“

Podpredsednik Evropske komisije Antonio Tajani je poudaril potrebo po boju proti spolnemu izkoriščanju otrok, ki je povezano s turizmom. „Spolno izkoriščanje je kaznivo dejanje, velika kršitev človekovega dostojanstva ter telesne in duševne celovitosti otrok. To je področje, na katerem potrebujemo skupne strategije in mednarodno sodelovanje, ozaveščanje ter odločno ukrepanje. Sporočilo o turizmu, ki ga je Komisija pred kratkim sprejela, zagotavlja posebne ukrepe za boj proti izkoriščanju otrok,“ je dodal.

Zdaj je v agendi EU navedenih 11 ukrepov, ki jih bo Komisija sprejela v prihodnjih letih. Namen pobude je, da se znova potrdi močna zaveza institucij EU in njenih držav članic glede spodbujanja, varstva in izpolnjevanja otrokovih pravic v vseh ustreznih politikah EU ter da te prinesejo konkretne rezultate. V prihodnje je treba pripraviti, izvajati in spremljati politike EU, ki neposredno ali posredno zadevajo otroke, ob upoštevanju načela otrokovih koristi.

Kadar se otroci znajdejo v postopkih znotraj pravosodnih sistemov, se lahko srečajo z velikimi ovirami. V otroku neprijaznih pravosodnih sistemih se lahko njihove pravice tudi kršijo. Zlasti ranljivi otroci – tisti, ki odraščajo v revščini, so socialno izključeni ali invalidni – pa poleg tega potrebujejo tudi posebno varstvo. Komisija bo namenila posebno pozornost otrokom v predlogu o zaščiti žrtev kaznivih dejanj, tako da bo predlagala zaščitne ukrepe za osumljene otroke in spremenila obstoječa pravila v zvezi s čezmejnimi skrbniškimi zadevami.

Komisija bo dejavno varovala in krepila vlogo otrok kot uporabnikov spletnih tehnologij ter se borila proti kibernetskemu ustrahovanju, navezovanju stikov z otroki z namenom spolne zlorabe, njihovi izpostavljenosti škodljivi vsebini in drugim neprijetnim izkušnjam pri uporabi navedenih tehnologij. Za povečevanje ozaveščenosti in spodbujanje aktivnega državljanstva med otroki bo Komisija na spletnem portalu EUROPA zanje vzpostavila eno vstopno točko z lahko dostopnimi informacijami o otrokovih pravicah in politikah EU.

Ukrepi komisije v zvezi z otrokovimi pravicami so del njenih prizadevanj za izvajanje Listine o temeljnih pravicah, ki je pravno zavezujoča za institucije EU, kadar predlagajo zakone, in za države članice, kadar izvajajo zakonodajo EU. Komisija je oktobra 2010 sprejela strategijo za učinkovito izvajanje določb Listine (IP/10/1348). Naslednji mesec bo objavila prvo letno poročilo o temeljnih pravicah, s katerim se bo tudi spremljal napredek pri uporabi otrokovih pravic.

Ozadje

Lizbonska pogodba zahteva od EU, da spodbuja varstvo otrokovih pravic. Otrokove pravice prav tako spadajo med temeljne pravice, ki jih mora EU spoštovati v skladu s členom 24 Listine Evropske unije o temeljnih pravicah. Poleg tega je vseh 27 držav EU ratificiralo Konvencijo Združenih narodov o otrokovih pravicah.

Strategija Evropa 2020 (IP/10/225) in akcijski načrt Komisije za izvajanje stockholmskega programa (IP/10/447) določata vizijo Evrope za 21. stoletje, v katerem bodo današnji otroci imeli zagotovljeno boljše izobraževanje, dostop do storitev in virov, ki jih potrebujejo za odraščanje, pa tudi dobro varstvo svojih pravic.

Dodatne informacije:

Otrokove pravice v EU:

http://ec.europa.eu/justice/policies/children/policies_children_intro_en.htm

Informativno uredništvo generalnega direktorata za pravosodje:

http://ec.europa.eu/justice/news/intro/news_intro_en.htm

Spletna stran podpredsednice Evropske komisije ter komisarke za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo Viviane Reding:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm