c S

DZ potrdil novelo zakona o spodbujanju TNI in internacionalizacije

10.02.2011 07:32 Ljubljana, 09. februarja (STA) - Poslanke in poslanci so s 55 glasovi za in enim proti sprejeli novelo zakona o spodbujanju tujih neposrednih investicij (TNI) in internacionalizacije podjetij. Zakonska novela določa pravno podlago za dodeljevanje finančnih spodbud za tuje neposredne investicije po posebnem postopku s sklepanjem neposrednih pogodb.

Do zdaj so bili kriteriji in merila za izbor TNI določeni v uredbi, kar pa z letošnjo uveljavitvijo sprememb zakona o javnih financah ni več mogoče. Zakon o javnih financah namreč ne dovoljuje več sklepanja neposrednih pogodb za TNI, razen če ni to posebej urejeno v posameznih področnih zakonih.

Gre le za manjšo spremembo zakona, ki je potrebna za zagotovitev pravne podlage za sklepanje pogodb za TNI, medtem ko ministrstvo za gospodarstvo že pripravlja tudi celovito prenovo. Kot pravijo na ministrstvu, bodo zakon prenavljali počasi in premišljeno, saj potrebe za hitenje po njenih navedbah ni. Sprejem zakona je pričakovati do konca leta.

Z glasovanjem o omenjenem zakonu je DZ tudi končal 39. izredno sejo.