c S

Ministrstvo za gospodarstvo preučuje vlogo za kratkoročno pomoč Adrii

21.01.2011 12:59 Ljubljana, 21. januarja (STA) - Ministrstvo za gospodarstvo preučuje vlogo Adrie Airways za pomoč podjetjem v težavah. Koliko sredstev - šlo naj bi za kratkoročni kredit - naj bi družba prejela, še ni znano, pomoč pa mora potrditi še Evropska komisija.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je danes potrdila prejem vloge Adrie Airways za pomoč, ki jo je družba posredovala 7. januarja in dopolnila to sredo. "Vloga je pri nas, se proučuje. Konkretnih številk trenutno ne morem podati, ker postopek še teče. Če bodo izpolnjeni vsi kriteriji, bodo lahko dobili kratkoročno pomoč," je na novinarski konferenci v Ljubljani, sicer namenjeni natečaju za nagrade energetsko učinkovitim podjetjem, povedala Radićeva.

Kot poudarja ministrica, je kratkoročna pomoč Adrii Airways pomembna, saj je krizo treba prebroditi, proces iskanja strateškega partnerja pa bo trajal dlje časa. Strateški partner je po ocenah Radićeve tudi edina možnost za ohranitev nacionalnega letalskega prevoznika, do njegovega vstopa v družbo pa je treba zagotoviti likvidnostna sredstva, ki bodo omogočala ohranitev dejavnosti.

Adria Airways je pred časom oddala tudi vlogo za povračilo škode v višini okoli dveh milijonov evrov zaradi vulkanskega pepela. Tudi to vlogo je ministrstvo za gospodarstvo že prejelo in jo tudi že poslalo v potrditev Evropski komisiji.

Adria Airways, ki je zašla v hude težave, pa medtem danes pričakuje zaključek pogovorov med družbo in bankami glede premostitvenega posojila. Glavni izvršni direktor družbe Klemen Boštjančič je za STA v četrtek pojasnil, da se pogajanja intenzivno nadaljujejo in izrazil upanje, da se bodo danes uspešno končala.

Razmere v Adrii skrbijo poslanca SDS Petra Verliča, ki je danes na ministra za promet Patricka Vlačiča naslovil poslansko vprašanje. Verlič ministra Vlačiča sprašuje, kje so vzroki za slabo finančno stanje v letalskem prevozniku in kakšno je bilo poslovanje Adrie v lanskem letu.

Zanima ga, ali sta izvršna direktorja Tadej Tufek in Andrej Ravnikar, ki sta morala podjetje zaradi slabega stanja zapustiti, kar sta sicer storila sporazumno, prejela odpravnino in koliko ta znaša oziroma ali sta bila premeščena na delovni mesti znotraj podjetja.

Verliča skrbi tudi za varnost letal in potnikov, saj, kot je zapisal v poslanskem vprašanju prometnemu ministru, so znani primeri, ko je letalski prevoznik zaradi slabega finančnega stanja zanemarjal varnostne preglede in popravila. Poslanca zanima tudi, kako slabe razmere v družbi vplivajo na poslovanje ljubljanskega letališča.

Ministra Vlačiča je Verlič povprašal tudi o načrtih za sanacijo družbe in ali bo iskanje strateškega partnerja glede na slabe izkušnje na Slovenskih železnicah z ustanavljanjem logističnega holdinga v primeru Adrie uspešno.

Verliča zanima tudi, ali namerava minister razrešiti upravni odbor in njegovega predsednika Maksa Tajnikarja.