c S

Odbor DZ soglasno podprl noveli zakonov o varstvu pred požarom in o varstvu pred utopitvami

20.01.2011 07:25 Ljubljana, 19. januarja (STA) - Člani odbora DZ za obrambo so na današnji seji soglasno podprli predloga novel zakona o varstvu pred požarom in zakona o varstvu pred utopitvami. Predlogoma člani odbora niso namenili nobene razprave, v obeh primerih pa gre za uskladitve z drugimi zakoni in pravom Evropske unije.

Vlada je predloga novel zakona o varstvu pred požarom in zakona o varstvu pred utopitvami pripravila na seji 18. novembra lani. Pri tem je predlagala obravnavo po skrajšanem postopku, saj gre za manj zahtevne uskladitve z domačo in evropsko zakonodajo.

Predlog novele zakona o varstvu pred požarom določa, da preglede, preizkuse, vzdrževanje sistemov in naprav za varstvo pred požarom ter druge storitve, določene z zakonom, v Sloveniji lahko opravljajo tudi tuje pravne in fizične osebe iz držav članic Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora in Švice.

Enako je tudi v primeru predloga novele zakona o varstvu pred utopitvami, ki določa, da usposabljanje za reševanje iz vode po predpisanih programih in reševanje iz vode lahko opravljajo tudi tuji ponudniki - pravne in fizične osebe iz držav članic EU, Evropskega gospodarskega prostora in Švice.

Tako predlog novele zakona o varstvu pred požarom kot predlog novele zakona o varstvu pred utopitvami določata, da morajo ponudniki storitev izpolnjevati pogoje po predpisih, ki veljajo v državi, v kateri imajo svoj sedež.