c S

Duša Trobec Bučan nova ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj

12.01.2011 07:58 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Državni zbor je z 39 glasovi za in 30 proti ter desetimi vzdržanimi Dušo Trobec Bučan imenoval za novo ministrico za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Nova ministrica je pred državnim zborom že zaprisegla. Njen predhodnik Henrik Gjerkeš ji bo posle predal v sredo dopoldne.

Trobec Bučanovo so podprli poslanci SD, DeSUS, LDS ter poslanec madžarske narodnosti Laszlo Göncz. Proti so bili poslanci SDS in SLS, medtem ko so se poslanci SNS in Zares vzdržali.

Nova ministrica je med prvimi nalogami napovedala nadaljevanje dela, ki sta ga s prejšnjim ministrom Gjerkešem že začela na različnih področjih, od črpanja evropskih sredstev, regionalnega razvoja do čezmejnega sodelovanja.

"Delali bomo čisto na vsem področjih," je zagotovila. Glede ustanovitve pokrajin, o čemer jo je danes spraševalo kar nekaj poslancev, pa je prepričana, da bodo tudi tu našli političen kompromis in bodo tudi do nalogo do konca mandata izpeljali.

Premier Borut Pahor je sicer pred današnjim odločanjem v DZ poudaril, da gre za primerno in izkušeno kandidatko, ki je bila v zadnjem letu dni, ko je prišlo do najuspešnejših premikov pri črpanju evropskih sredstev, desna roka dosedanjega ministra.

Kot je dejal, Trobec Bučanova dobro pozna službo za lokalno samoupravo in regionalno politiko, njene pristojnosti, težave in priložnosti, ter bo lahko brez motenj, takoj po imenovanju, začela z opravljanjem tega pomembnega dela. V pogovorih, ki jih je z njo opravil, ga je v to prepričala in sam v uspeh njenega dela ne dvomi.

Poudaril je, da mora vlada delovati v polni sestavi, vključno z ministrico, ki drži vajeti nad črpanjem evropskih sredstev. Poslanke in poslance pa je zaprosil, da to razumejo ter omogočijo, da bo delo lahko potekalo brez velikih motenj, saj gre za pomembna področja.

Koalicijski poslanci SD, LDS in DeSUS so v razpravi med drugim izpostavili, da Trobec Bučanova kot dosedanja državna sekretarka v službi za lokalno samoupravo in regionalni razvoj dobro pozna področje, na katerem bo delovala. Njeno imenovanje pa bo omogočilo nadaljevanje dobrega dosedanjega dela in zastavljenih projektov. Kot posebej pomembna so večkrat izpostavili zakona o skladnem regionalnem razvoju, ki je v drugi obravnavi v DZ, ter nadaljevanje prizadevanj za uspešno črpanje evropskih sredstev.

V opozicijskih SDS in SLS so vladi očitali slabo delo. Poslanci omenjenih strank so tudi spraševali, kaj je z ustanavljanjem pokrajin. Pri tem je bilo iz opozicije slišati očitke vladi, da so njene težnje bolj usmerjene k centralizmu, kot decentralizaciji. Če namreč po eni strani sprejema zakon o skladnem regionalnem razvoju, po drugi strani govori o ukinjanju porodnišnic in policijskih uprav. Poleg tega je na predlog zakona o skladnem regionalnem razvoju ogromno pripomb, so opozarjali.

V Zares so se pri glasovanju o imenovanju Trobec Bučanove na ministrski položaj vzdržali, čemur je botrovalo dejstvo, da stranka Zares s to kadrovsko rešitvijo predhodno ni bila seznanjena. Odločitev pa je bila sprejeta ob pogojevanju DeSUS, "ali sprejmete našo ponudbo ali izstop iz koalicije". Prav tako so se vzdržali v SNS, pri tem pa poudarili, da zanje ni pomembno, za čigavega kandidata gre, ampak da dela dobro, saj je na področjih, za katere bo skrbela nova ministrica, vrsta odprtih vprašanj.