c S

EU ratificirala Konvencijo ZN o pravicah invalidov

05.01.2011 14:01 Bruselj, 05. januarja (STA) - Evropska unija je z ratifikacijo Konvencije ZN o pravicah invalidov prvič postala pogodbenica mednarodne pogodbe na področju človekovih pravic. Cilj konvencije je invalidom omogočiti uživanje enakih pravic, kot jih lahko vsi ostali. To je prva celovita pogodba o človekovih pravicah, ki jo je ratificirala EU, so danes sporočili iz Bruslja.

Konvencijo je podpisalo vseh 27 držav članic EU, ratificiralo pa 16. Slovenija je konvencijo skupaj z neobveznim protokolom podpisala 30. marca 2007, ratificirala pa 24. aprila 2008.

EU je postala 97. pogodbenica te mednarodne pogodbe. Konvencija določa minimalne standarde za zaščito civilnih, političnih, družbenih in ekonomskih pravic invalidov. Odraža tudi širšo zavezo EU, da bi za 80 milijonov invalidov, kolikor jih po ocenah živi v Evropi, v EU do leta 2020 vzpostavila Evropo brez ovir, kakor je navedeno v strategiji o invalidnosti Evropske komisije.

"To je dobra novica ob novem letu in mejnik v zgodovini človekovih pravic, saj je EU prvič v zgodovini postala pogodbenica mednarodne pogodbe o človekovih pravicah," je dejala komisarka EU za pravosodje Viviane Reding in ob tem pozvala ostale države članice, ki še niso ratificirale konvencije, naj to čim prej storijo.

Konvencija pogodbenice zavezuje, da invalidom omogočijo uživanje popolnoma enakih pravic, kot vsi ostali. Za EU to pomeni, da mora v okviru svojih pristojnosti zagotoviti, da so vsa zakonodaja, politike in programi na ravni EU skladni z določbami konvencije o pravicah invalidov.