c S

DZ o prepovedi nedovoljenih iger na srečo prek spleta

16.12.2010 07:35 Ljubljana, 15. decembra (STA) - DZ se je sprehodil skozi predlagane spremembe novele zakona o igrah na srečo, s katero vlada za primere nedovoljenega prirejanja iger na srečo določa sodišče kot tisti organ, ki odloča o omejitvi dostopa do spletnih strani. Doslej je o tem odločal nadzorni organ, to je urad za nadzor prirejanja iger na srečo.

S spremembami zakona o igrah na srečo, ki so bile sprejete v začetku leta, je bilo uradu za nadzor prirejanja iger na srečo dano pooblastilo, da lahko naloži zaporo spletnih strani, je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar.

Urad je tako sredi marca slovenskim ponudnikom dostopa do interneta naložil blokado treh tujih spletnih stavnic, ki nimajo koncesije slovenske vlade za prirejanje iger na srečo in niso upoštevale predhodno izdane odločbe o prepovedi prirejanja iger na srečo. Ureditev je doživela kritike tako na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo kot med ponudniki dostopa do interneta.

Vlada zdaj predlaga, da bo lahko le upravno sodišče ponudniku storitev informacijske družbe odredilo omejitev dostopa do spletnih strani, preko katerih se prirejajo igre na srečo brez koncesije. "Gre za težke in izjemne ukrepe, ki so povezani z omejevanjem svobode interneta in s tem tudi svobode izražanja," je prenos pristojnosti o zapori spletnih strani z nadzornega organa na sodišče pojasnila Vraničarjeva.

Predstavniki poslanskih skupin takšnemu predlogu niso nasprotovali, čeprav so nekateri ocenjevali, da se bo delo sodišč povečalo. Vendar pa so glede na število dosedanjih postopkov menili, da se letni pripad na sodiščih ne bo bistveno povečal.

K predlogu novele zakona o igrah na srečo ni vloženih dopolnil, DZ pa bo o njej glasoval v četrtek.