c S

DZ še enkrat skozi novelo zakona o dohodnini

15.12.2010 11:41 Ljubljana, 15. decembra (STA) - DZ je opravil vnovično obravnavo novele zakona o dohodnini, na katero je državni svet izglasoval odložilni veto, ker se boji, da bo v času finančne in gospodarske krize povečala davčno obremenitev kmetov in uvedla nove obveznosti glede vodenja knjigovodstva, s tem pa povečala stroške in zmanjšala zanimanje za kmetovanje.

Z novelo zakona o dohodnini se ponovno uvaja obdavčitev dohodkov iz naslova ukrepov kmetijske politike na podlagi dejansko prejetih in ne več na podlagi povprečnih zneskov subvencij. S tem bodo te obdavčene bolj pravično, so se strinjali predstavniki vseh poslanskih skupin.

Bolj pravični obdavčitvi subvencij ne nasprotujejo niti državni svetniki, čeprav se je predstavnik kmetov v državnem svetu Peter Vrisk vprašal o smiselnosti vključevanja subvencij v davčno osnovo, saj te pokrivajo ne le izpad prihodka pridelovalcev temveč tudi druge stroške pridelave.

Novela zakona je bila sprejeta po nujnem postopku, ki ni dopuščal ustreznega usklajevanja z javnostjo, na področje kmetijstva pa bo uvedla vrsto nerazrešenih težav in premalo dorečene rešitve, je opozoril Vrisk. Kot povsem nepotrebno je denimo omenil uvedbo obveznega vodenja knjigovodstva na kmetijah z več kot 7500 evrov skupnih letih prihodkov.

Finančni minister Franc Križanič je očitke državnih svetnikov zavrnil kot neutemeljene, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan pa je dodal, da vsaka kmetija potrebuje vodenje podatkov in računov, saj se bo le tako lahko bolj racionalno odločala o svoji prihodnosti in ji bo država lažje pomagala. Nujno pa potrebujemo enostaven kmetijski računovodski standard, je pozval minister.

Z izjemo SDS in SLS so v poslanskih skupinah napovedali, da bodo v četrtek glasovali za vnovično potrditev novele zakona. Zaradi veta državnega sveta bodo tokrat potrebni glasovi absolutne večine vseh poslank in poslancev, torej najmanj 46.

Ne gre za to, da kmetje ne bi znali voditi knjigovodstva, pač pa se jim bo s tem naložilo dodatno administrativno breme in stroške, je nasprotovanje noveli zakona utemeljil Rado Likar (SDS). Posamezno kmetijo bo obvezno knjigovodstvo zagotovo stalo 1000 do 2000 evrov na leto, pa je dejal Franc Bogovič (SLS), ki je menil, da bi morali mejo za obvezno vodenje knjig zvišati na 15.000 evrov letno.

Če bo DZ novelo zakona v četrtek sprejel, bo veljala že za leto 2010. Zavezanci, katerih dohodki iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti so nižji od povprečja, bodo tako že za prejete dohodke v tem letu deležni ugodnejše davčne obravnave.

Za tiste zavezance, ki prejemajo višje subvencije od povprečja - in teh je večina - pa se bo davčna osnova zvišala, zato novela zakona za leti 2011 in 2012 določa prehodno obdobje, v katerem se v davčno osnovo všteva le 50 odstotkov dejansko izplačanih obdavčljivih subvencij. Za subvencije, ki so bile izplačane letos, je določena posebna ureditev, ki bo omogočila, da nihče ne bo obdavčen bolj kot doslej.

Novelirani zakon sicer prinaša spremembe tudi pri obdavčitvi pokojninskih rent ter dohodkov nastopajočih izvajalcev in športnikov iz tujine. Pokojninske rente, izplačane na podlagi prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja v skladu z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, bodo deležne 50-odstotne olajšave, da bi s tem spodbudili rentno prejemanje teh pokojnin. Tuji izvajalci in športniki pa se bodo izenačili z domačimi, s tem ko se jim bo dohodnina po novem obračunala ob upoštevanju dejanskih stroškov in ne več normiranih.