c S

Ustavno sodišče pritrdilo ustanovitvi občin Ankaran in Mirna

07.12.2010 07:34 Ljubljana, 06. decembra (STA) - Ustavno sodišče je presodilo, da je zakon o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij v neskladju z ustavo. Sodišče ugotavlja, da je DZ s tem, ko ni ustanovil novih občin Ankaran in Mirna, ravnal arbitrarno oz. samovoljno. DZ zato nalaga, da ugotovljeno protiustavnost odpravi v roku dveh mesecev in ustanovi novi občini.

Kot je na ustni razglasitvi sodbe dejal sodnik poročevalec Miroslav Mozetič, je DZ ravnal arbitrarno s tem, ko ni ustanovil občin Ankaran in Mirna, čeprav je v postopku ugotovil, da obe območju izpolnjujeta vse ustavne in zakonske pogoje. S tem pa je kršil splošno načelo enakosti, načelo zakonitosti ter načelo zaupanja v pravo.

Sodišče tudi opozarja, da je DZ pri ustanavljanju občin in pri spreminjanju njihovih območij vezan na voljo volivk in volivcev, izraženo na referendumu. Izjema sta le dva primera: ko bi upoštevanje referendumske volje povzročilo nastanek občine, ki ne bi ustrezala ustavnim in zakonskim odločbam, ter ko upoštevanje referendumske volje objektivno ni mogoče zaradi nasprotujočih si referendumskih izidov.

Državnemu zboru ustavno sodišče zato nalaga, da v roku dveh mesecev ustanovi novi občini. Predsednik DZ pa mora nato v 20 dneh razpisati volitve občinskih svetov in županov tako v novih dveh občinah, kot v obeh občinah, iz katerih se bosta izločili, torej v Mestni občini Koper in Občini Trebnje.

Predsednik DZ Pavle Gantar je že zagotovil, da bo DZ spoštoval odločbo ustavnega sodišča. Prav tako namerava v 20 dneh po ustanovitvi omenjenih dveh občin razpisati lokalne volitve v občinah Ankaran, Koper, Mirna in Trebnje.

Odločba ustavnega sodišča po njegovi oceni prinaša pomembno ugotovitev, namreč da je lahko referendum za neko občino razpisan šele, ko DZ ugotovi, da občina izpolnjuje merila za občino, kot jih določa zakon. Prinaša pa tudi pomembno sporočilo, "ki pa bo najverjetneje še predmet razprave", tj. da poslanci pri odločanju niso vezani na nobena navodila, kar pa ne velja za na referendumu izglasovano občino, ko so novo občino dolžni ustanoviti.

Pobudniki občin Ankaran in Mirna so z odločitvijo ustavnega sodišča zadovoljni in pričakujejo, da jo bo DZ v najkrajšem času uresničil ter ustanovil novi občini. Prav tako so odločitev pozdravili v nekaterih strankah, opozicijskih SDS in SLS ter zunajparlamentarni NSi, kjer so med drugim poudarili, da bo končno upoštevana na referendumu izražena volja prebivalcev. S sodbo so zadovoljni tudi v koprskem Zaresu ter poslanca Anton Anderlič (LDS) in Franco Juri (Zares), ki sta bila med podpisniki predlogov za ustanovitev Mirne oz. Ankarana.

Iz SD so sporočili, da odločbo ustavnega sodišča spoštujejo. Ob tem pa menijo, da je treba v prihodnje poseči v trend ustanavljanja novih majhnih občin. S posebnim sporočilom se je oglasil še poslanec SD Luka Juri, ki pravi, da je potrebno ugotovljeno neustavnost odpraviti, "četudi se z njo ne strinjamo in čeprav je njena obrazložitev v nekaterih delih protislovna".

Med tistimi, ki niso zadovoljni z odločitvijo, je tudi župan Mestne občine Koper Boris Popovič. Odločitev sodišča bodo spoštovali, napoveduje. Dodaja pa, da so s tem koprski občini, iz katere se bo izločil Ankaran, "odrezali eno roko in eno nogo, morda ne tako zelo dolgoročno pa celo glavo".

Opozarja, da bodo posledice ne le za Koper, ampak za celotno Slovenijo. "Kaj to pomeni za razvoj luke, za razvoj naših logistov, slovensko gospodarstvo in smiselnost petega koridorja po našem ozemlju, si lahko sami zamislite," pravi Popovič. Kot pojasnjuje, je ves razvoj Luke Koper namreč načrtovan ravno na območju nove občine Ankaran. Popovič dvomi, da o razvoju Obale "lahko razmišljamo pozitivno", pričakuje pa tudi zaplete pri delitveni bilanci.

A vodja pobude za ustanovitev ankaranske občine Gregor Strmčnik zagotavlja, da ustanovitev občine Ankaran zagotovo ne pomeni konca razvoja koprskega pristanišča in siceršnjega sožitja prebivalk in prebivalcev Obale. O zapletih in o delitveni bilanci pa je preuranjeno govoriti. Prepričan je, da bosta to prijateljski in dobrososedski občini. Vnaprejšnje izjavljanje, da bodo problemi in da bodo odnosi konfliktni, pa je po njegovem "še ena od nezrelih izjav aktualnega župana Popoviča".