c S

Vukas naj bi bil hrvaška izbira za arbitražno sodišče

29.11.2010 09:56 Zagreb, 29. novembra (STA) - Mednarodni pravnik z Reke Budislav Vukas bo najverjetneje hrvaški predstavnik v petčlanskem arbitražnem sodišču, ki bo odločalo o sporu o meji med Hrvaško in Slovenijo, danes poroča hrvaški časnik Novi list, ki poudarja, da gre za neuradno informacijo.

Novi list poudarja, da bo bivši podpredsednik Mednarodnega sodišča za pomorsko pravo v Hamburgu Vukas "hrvaški sodnik" le zaradi tega, ker ga bo izbrala hrvaška stran.

Tudi on pa bo moral odločati v skladu z mednarodnim pravom in arbitražnim sporazumom in ne v skladu s parcialnimi interesi katere koli strani v sporu, pojasnjuje reški časnik.

Dodaja, da bo ugledna hrvaška pravnica Maja Seršić ključna oseba, ki bo skrbela za hrvaške interese na arbitražnem sodišču, ne bo pa članica sodišča. Seršićeva, ki bo hrvaška predstavnica pred sodiščem, bo izbrala ekipo, ki bo pripravila hrvaške argumente za arbitražno sodišče, t.i. memorandum, dodaja Novi list.

Seršićeva je prepričana, da pri pripravi seznama sodnikov za arbitražno sodišče Slovenija ne bo v prednosti zaradi svojega članstva v EU, ker bo ob začetku delovanja sodišča Hrvaška že sodelovala pri delu vseh teles EU. Postopek pred arbitražnim sodiščem se bo namreč začel šele po podpisu hrvaške pristopne pogodbe z EU.