c S

Zakon o izenačevanju možnosti invalidov brez podpore matičnega odbora

11.11.2010 07:49 Ljubljana, 10. novembra (STA) - Zakon o izenačevanju možnosti invalidov po vetu in pred vnovičnim glasovanjem v DZ s strani matičnega odbora za delo danes ni dobil potrebne absolutne podpore. Zakon je bil sicer pripravljen skupaj s predstavniki invalidskih organizacij, a je na podlagi mnenja Zakonodajno-pravne službe DZ prišlo do sprememb, ki jim organizacije nasprotujejo.

Državni svetnik Boris Šuštaršič vladi očita, da se je pri svojem zagovoru zakonu o izenačevanju možnosti invalidov osredotočila le na mnenje zakonodajno-pravne službe, ki pa "ima vrsto strokovnih napak in ji lahko očitamo nepoznavanje invalidskega varstva".

Vlada ima po prepričanju Šuštaršiča številne strokovnjake na področju invalidskega varstva in bi se tako morala opreti na druge strokovne sestavine.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak je v izjavi za STA po seji odbora za delo pojasnila, da je DS ob izglasovanem vetu izpostavil zlasti štiri člene zakona.

Številni očitki so leteli na tretji člen zakona, ki po mnenju DS prilagoditev ne opredeljuje pravilno kot oblike diskriminacije, medtem ko ministrstvo meni, da je to absolutno navedeno dovolj dobro. Dejstvo je tudi, da je v Sloveniji podpisana konvencija o pravicah invalidov, ki tako obliko določa, opozarja sekretarka.

Jedro pripomb DS pa se nanaša na sestavo dveh svetov, ki jih določa zakon, in sicer sveta za tehnične pripomočke in sveta za invalide. Pri slednjem je prišlo do sprememb na podlagi mnenja Zakonodajno-pravne službe DZ. Ta je namreč opozorila, da Nacionalni svet invalidskih organizacij ne more biti edina organizacija, ki imenuje predstavnike invalidskih organizacij v svet za invalide, zato ga je treba navajati z malo začetnico, le kot nacionalni svet.

Pri tem Kopač Mrakova poudarja, da s tem ministrstvo nikakor ne zanika vloge Nacionalnega sveta invalidskih organizacij.

Očitki s strani DS gredo tudi na 23. člen zakona, ki določa, da je treba ponudnika za usluge znakovnega zavoda za tolmače izbrati preko javnega naročanja. Tudi to je bilo mnenje Zakonodajno-pravne službe DZ.

DZ bo za vnovično potrditev zakona potreboval absolutno večino.