c S

Evropskemu preiskovalnemu nalogu za zdaj dobro kaže

10.11.2010 07:57 Bruselj, 09. novembra (STA) - Pravosodni ministri Evropske unije so danes podprli pristop k vzpostavljanju evropskega preiskovalnega naloga in s tem prižgali zeleno luč za nadaljnje delo strokovnjakov, je po razpravi v Bruslju povedal slovenski pristojni minister Aleš Zalar. Evropskemu preiskovalnemu nalogu tako po ministrovih besedah "za zdaj dobro kaže".

Slovenija je bila med pobudnicami za uvedbo evropskega preiskovalnega naloga v kazenskih zadevah, ki bi nadomestil obstoječe instrumente, ki so precej razpršeni, in okrepil pravosodno sodelovanje na podlagi načela vzajemnega priznavanja.

Evropski preiskovalni nalog je namenjen pridobivanju oziroma zbiranju dokazov v kazenskem postopku. To pa lahko zajema vse, kar je povezano z zbiranjem dokazov, od zaslišanj do zbiranja podatkov o bančnih transakcijah, je pojasnil minister.

V današnji razpravi se je po ministrovih navedbah pokazalo, da ima Nemčija težave z vprašanjem, kako široka naj bo podlaga za zavrnitev pravosodnega sodelovanja s strani ene države članice v razmerju do tiste, ki predlaga uveljavitev tega naloga.

Nemčija se po Zalarjevih besedah zavzema za bolj široko razlago možne zavrnitve, pri čemer se med drugim sklicuje na standarde nemškega ustavnega sodišča. Velika večina držav pa meni, da bi tak splošen, širok razlog za zavrnitev izničil cilje, ki jih instrument zasleduje.

Velika Britanija pa je v razpravi opozorila na konkreten primer v povezavi z evropskim pripornim nalogom, ko je šlo za izdajo tega naloga s strani Romunije, pa se je v nadaljevanju izkazalo, da je šlo za osebo, ki je ukradla par kokoši.

Za Slovenijo je dokument, ki ga je pripravilo belgijsko predsedstvo, dobra podlaga za nadaljnje delo. Minister Zalar je še opozoril na raznolikost obstoječih sistemov držav članic, med katerimi je treba najti pravo ravnovesje.

Najbolj zanimiva je bila sicer danes po ministrovih besedah razprava o pravosodnem sodelovanju na obmejnih območjih. O tem so razpravljali, ker so Belgija, Nemčija in Nizozemska razvile posebno obliko sodelovanja, ki so jo tudi nekoliko formalizirale.

Ministri so se danes strinjali, da ni potrebe po formalnem ali pravno zavezujočem instrumentu na ravni Evropske unije, ki bi vzpostavljal take oblike pravosodnega sodelovanja, saj obstaja vrsta drugih instrumentov.

Ministri so govorili tudi o kibernetski kriminaliteti, pri čemer je Evropska komisija predstavila direktivo o napadih na informacijske sisteme. Razprava o tem je šele na začetku in minister pričakuje, da bo še živahna.