c S

Masleša presenečen nad "načinom komuniciranja" SDS

27.10.2010 07:43 Ljubljana, 26. oktobra (STA) - Kandidat za predsednika vrhovnega sodišča Branko Masleša je prepričan, da pisanje SDS v tujino o njegovi domnevni preteklosti ne more vplivati na postopek imenovanja. Kot je zapisal v pisni izjavi za STA, je presenečen nad načinom komuniciranja SDS.

"Gre za pisanje, katerega vsebina je z izjemo odločanja v kazenskem postopku za petkratni umor v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja, neresnična. Sem pa vsekakor presenečen nad načinom komuniciranja, ki ga je ubrala največja opozicijska stranka," je v pisni izjavi za STA zapisal Masleša.

V SDS so namreč v minulih dneh na "tujo javnost" naslovili javno pismo, v katerem opozarjajo na po njihovem mnenju spornost Masleše. Zadnji dogodki po njihovem prepričanju kažejo, da sodno vejo oblasti v zadnjem času popolnoma obvladuje leva vladna koalicija. Navedli so še, da so nekateri vrhovni sodniki že protestirali nad njegovim imenovanjem.

Med razlogi, zakaj nasprotujejo imenovanju Masleše, so navedli, da je med drugim glasoval v prid zadnje izrečene smrtne kazni v času bivšega režima in da je v tistem času legaliziral umore na meji z Italijo. Masleša naj bi po njihovih navedbah namreč sodeloval v "tajnih komisijah", ki so potrjevale ubijanje tistih, ki so jih odkrili pri ilegalnem prečkanju meje z Italijo. Poleg tega naj bi Masleša aktivno nasprotoval slovenski osamosvojitvi.

Masleša je za Dnevnik na navedbe SDS še odgovoril, da "o očitkih glede sodelovanja pri komisiji, ki naj bi verificirala poboje tistih, ki so nelegalno prečkali državno mejo, lahko rečem le, da o tem ne vem ničesar. Dodal je, da dokler se ti očitki niso pojavili, sploh ni vedel, da je taka komisija obstajala. "Česa takega ali temu podobnega nisem nikoli rekel," pa je odgovoril na očitek o izjavi, da bo JLA zravnala Slovenijo.