c S

GZS podpira predlagano novelo za omejevanje dela na črno

08.10.2010 07:28 Ljubljana, 07. oktobra (STA) - GZS podpira v sredo objavljeni predlog novele zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Strinja se s predvidenimi zaostritvami pri sankcijah in krepitvijo nadzora. Hkrati predlaga, da bi zaposlovanje in delo na črno skušali omejevati tudi z davčnimi spodbudami.

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) se načeloma strinjajo s predvidenimi poostrenimi ukrepi nadzora, tako v smislu natančnejše opredelitve pooblastil za izvajanje nadzora, odkrivanje in vodenje postopka s strani inšpekcijskih služb, kakor tudi s krepitvijo nadzorstvenih organov, so zapisali v današnjem sporočilu. Hkrati menijo, da bodo višje in fiksno določene globe ter druge sankcije zavirale delo na črno.

Dodajajo pa, da so razlogi za delo na črno oz. sivo ekonomijo "poleg nizke poslovne in družbene etike tudi relativno visoka davčna obremenitev dela oz. nefleksibilnost trga dela".

"Zakonska ureditev, ki bi davčno stimulirala tako posameznike kakor tudi gospodarske subjekte, da bi korektno plačevali prispevke in davčne obveznosti, bi zagotovo - poleg zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki v prvi vrsti deluje na podlagi sankcij - že v naprej zmanjšala interes za delo in zaposlovanje na črno oz. sivo ekonomijo," menijo na GZS.

Predlog novele, ki ga je ministrstvo za delo predstavilo v sredo, bo v javni razpravi do 6. novembra. Predlog med drugim uvaja nove sankcije za delodajalce in posameznike ter viša globe, nadzornim organom, med katerimi bo po novem tudi carinska uprava, pa širi pristojnosti.