c S

Masleša ima podporo občne seje vrhovnega sodišča

17.09.2010 14:39 Ljubljana, 17. septembra (STA) - Vrhovni sodniki so na današnji občni seji potrdili kandidaturo vrhovnega sodnika svetnika in predsednika Sodnega sveta Branka Masleše za predsednika vrhovnega sodišča, piše na spleti strani sodišča. Mnenje bodo posredovali Sodnemu svetu in ministru za pravosodje Alešu Zalarju.

Doslej sta bila neuspešna že dva razpisa, vrhovno sodišče pa od konca februarja, ko je potekel mandat Francu Testenu, vodi začasna predsednica Alenka Jelenc Puklavec.

Predsednika vrhovnega sodišča za dobo šestih let z možnostjo ponovnega imenovanja v skladu zakonom o sodiščih na predlog pravosodnega ministra po predhodnem mnenju Sodnega sveta in občne seje vrhovnega sodišča imenuje državni zbor.

Na prvi poziv sodnega sveta se je za mesto predsednika potegoval le vrhovni sodnik Miodrag Đorđević, ki pa ni dobil podpore niti sodnega sveta niti vrhovnih sodnikov, zato je sodni svet poziv ponovil. Na ponovljen javni poziv vrhovnim sodnikom za vložitev kandidatur na mesto predsednika vrhovnega sodišča se je prijavil tedanji podpredsednik sodišča Marko Šorli.

Sodni svet je Šorlijevo kandidaturo podprl, niso pa je podprli vrhovni sodniki na občni seji. Minister za pravosodje Aleš Zalar je nato Šorlijevo kandidaturo predložil v državni zbor, poslance pa pozval, naj ga podprejo in pri odločanju ne uporabljajo političnih meril. Kljub temu je večina poslank in poslancev predlogu nasprotovala.

Začasna predsednica, vrhovna sodnica svetnica Alenka Jelenc Puklavec je lahko na čelu vrhovnega sodišča najdlje do konca februarja 2011.