c S

DZ na septembrski seji o zakonu o RTVS in delovnopravni zakonodaji

10.09.2010 14:15 Ljubljana, 10. septembra (STA) - Prva redna seja državnega zbora po parlamentarnih počitnicah se bo začela v ponedeljek, 20. septembra. Na seji z obsežnim dnevnim redom se bodo poslanke in poslanci lotili novega zakona o RTVS in delovnopravne zakonodaje, odredili pa bodo tudi že sedmo parlamentarno preiskavo v tem mandatu.

Kolegij predsednika DZ Pavla Gantarja je na današnji seji določil dnevni red septembrske seje. Seja z obsežnim dnevnim redom bo po oceni predsednika DZ poslancem vzela več kot 90 ur.

Poslanke in poslanci se bodo na septembrski seji lotil novega zakona o RTVS, ki je po splošni razpravi dobil zeleno luč za nadaljnjo obravnavo. Predloga sicer predvideva, da se RTVS iz javnega zavoda preoblikuje v institucijo posebnega nacionalnega in kulturnega pomena, ki delno deluje tudi po načelu gospodarskih družb.

Prvotni predlog je predvideval spremembo števila članov programskega sveta z zdajšnjih 29 na 15, a je matični odbor število članov povišal na 17. Pri tem bi dodatnega člana dobili narodni skupnosti ter nevladne organizacije. Matični odbor je poleg tega sprejel dopolnilo, po katerem bi tretji, parlamentarni program ostal v domeni RTVS in ne bi prešel pod pristojnost parlamenta, kot je to v osnovnem besedilu zakona predlagalo ministrstvo za kulturo.

Državno zbor bo imel na dnevnem redu tudi sprememb delovnopravne zakonodaje, in sicer zakona o malem delu in zakona o urejanju trga dela.

Zakon o malem delu bo sicer po zagotovilih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve povečal prožnost trga dela in delavcem hkrati zagotovili ustrezno socialno varnost. Predlogu ostro nasprotujejo sindikati in študentje, ki so tudi protestirali, saj zakon omejuje študentsko delo po trajanju in zaslužku.

Zakon o urejanju trga dela pa bo nadomestil veljavni zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti. Predlog med drugim zvišuje nadomestilo za brezposelnost za prve tri mesece ter podaljšuje čas prejemanja nadomestila za starejše delavce.

Na zahtevo poslancev SDS in SNS bo DZ na septembrski seji odredil že sedmo parlamentarno preiskavo v tem mandatu. Nova preiskava se nanaša na afero Patria, za katero po mnenju pobudnikov stoji politično ozadje. Parlamentarna preiskava naj bi med drugim ugotovila, ali so nosilci javnih pooblastil ovirali in preprečevali izvedbo javnega razpisa za nakup osemkolesnikov in z neresnicami vplivali na javno mnenje, da bi si na parlamentarnih volitvah leta 2008 zagotovili politično večino.

Na septembrsko sejo so člani kolegija predsednika DZ med drugim uvrstili še zakon o izenačevanju možnosti invalidov, zakon o Slovenskem filmskem centru ter novelo zakona o odnosih Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja. Splošna razprava pa bo tekla o noveli zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, noveli zakona o sodnih taksah in noveli zakona o zemljiški knjigi.

Čeprav je bil za obravnavo na septembrski seji predviden tudi predlog družinskega zakonika, pa poslanci tokrat o njem še ne bodo razpravljali. Odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide, ki predlog obravnava že vse od začetka maja, namreč razprave še ni uspelo zaključiti.

Na septembrski seji bo DZ sprejemal tudi novelo zakona o rudarstvu, saj je kolegij predsednika DZ danes potrdil nujni postopek. Pri tem je bilo slišati iz vrst tako opozicijskih kot koalicijskih poslancev očitke na račun vlade, ki v DZ pošilja slabo pripravljene zakone.

Poleg tega bodo poslanci razpravljali o odgovoru na poslansko vprašanje Radovana Žerjava (SLS) predsednika vlade Boruta Pahorja o prodaji državnega premoženja.