c S

Slovenska policija preučuje možnost uvedbe t.i. sektorskih radarjev

23.08.2010 07:58 Ljubljana, 21. avgusta (STA) - Ministrstvo za notranje zadeve je letos ustanovilo medresorsko delovno skupino, katere naloga je ugotoviti, koliko ponudnikov je sposobno ponuditi sistem za sektorsko merjenje hitrosti in kakšne sisteme ponujajo. Naloga skupine je le analiza trga, medtem ko odločitev glede samega nakupa sistema še ni bila sprejeta, navajajo na policiji.

Omenjena delovna skupina je v skladu s svojimi nalogami tako nedavno sprejela sklep, da v analizo trga vključi čim več možnih ponudnikov. Zato je pretekli teden na spletni strani policije objavila javni poziv vsem zainteresiranim podjetjem, da ji posredujejo informacije o sistemih za sektorsko merjenje hitrosti, ki jih ponujajo.

Sistem za sektorsko merjenje hitrosti deluje na principu vstopnih in izstopnih točk, kar pomeni, da sistem izmeri hitrost vozila na začetku in koncu nekega cestnega odseka, nato pa izračuna povprečno hitrost, ki jo je vozilo imelo na odseku. Če je ta višja od na odseku določene hitrosti, je voznik kaznovan.

Kot so za STA zapisali na policiji, je sistem primeren za vse vrste cest oziroma vse odseke, na katerih želimo zmanjšati povprečne hitrosti. Je pa za samo delovanje sistema potrebna določena infrastruktura, kar je treba upoštevati pri samem načrtovanju oziroma postavitvi tovrstnih sistemov.

V bližnjih državah EU sisteme za sektorsko merjenje hitrosti za zdaj uporabljajo v Avstriji in Italiji, po navedbah policije pa je trend povečanega zanimanja za vzpostavitev omenjenih sistemov mogoče zaznati tudi v drugih državah, kjer takšnih sistemov še nimajo.