c S

Na Hrvaškem zaradi afere Hypo menda preiskava proti Sanaderju

17.08.2010 14:45 Zagreb, 17. avgusta (STA) - Hrvaško državno tožilstvo je menda sprožilo prvo preiskavo proti nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju v zvezi z njegovo domnevno vpletenostjo v afero, povezano z avstrijsko banko Hypo Group Alpe Adria, danes v spletni izdaji poroča zagrebški časnik Nacional. Sanader naj bi sicer pred obtožbami pobegnil v ZDA.

Hrvaško tožilstvo naj bi sprožilo preiskavo o 800.000 nekdanjih nemških mark, ki jih je Sanader menda prejel kot podkupnino od poslovneža in po pisanju tiska enega od 50 najbogatejših Hrvatov Miroslava Kutle, da bi mu uredil posojilo pri banki Hypo Alpe Adria.

Zadevo so pravosodni organi preiskovali od lani, ko so zaslišali nekdanjo bližnjo sodelavko Kutle, Mileno Šenator. Po njenih navedbah obstaja več dokumentov, ki dokazujejo, da je Sanader dobil "provizijo" v višini 20 odstotkov vrednosti kredita, pisanje hrvaških medijev povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

Mediji so se medtem razpisali tudi, da je Sanader skupaj s svojo ženo in hčerkama zapustil Hrvaško. Družina je dan po aretaciji hrvaške milijonarke in direktorice razvpitega podjetja Fimi-Medija Nevenke Jurak pristal na losangeleškem mednarodnem letališču, mediji pa ugibajo, ali je Sanader pobegnil pred roko pravice.

Nekdanji hrvaški premier je sicer po pisanju Nacionala v preteklih mesecih že veliko časa preživel v tujini, za nenadno pot v Los Angeles pa naj bi se odločil potem, ko so mu viri v policiji namignili, da bo aretirana Jurakova. Nacional še spominja, da Sanaderjeva hčera Petra v New Yorku študira igro, svojo igralsko kariero pa naj bi želela začeti prav v Hollywoodu.

Afera okrog podjetja Fimi-Medija je pred meseci razkrila, da je Jurakova po tem, ko je HDZ prevzela oblast, nezakonito dobivala donosne državne posle in tako državo oškodovala za milijone kun.