c S

Zobec Hrastarjeva v prihodnje na pritožbenem oddelku tožilstva

28.07.2010 15:07 Ljubljana, 28. julija (STA) - Višji državni tožilki Branki Zobec Hrastar se 31. julija izteče mandat v skupini tožilcev za pregon organiziranega kriminala. V uradu generalne državne tožilke so za STA potrdili, da bo kot višja državna tožilka delala v pritožbenem oddelku na tožilstvu. Višji državni tožilci svoje delo praviloma opravljajo v pritožbenem oddelku, so zapisali.

Kot pojasnjujejo na tožilstvu, je skladno z zakonom objavljen nov poziv za prijave v skupino tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Na ta poziv se lahko prijavi vsak državni tožilec, o dodelitvi v skupino pa odloča državnotožilski svet.

Zobec Hrastarjeva je sicer vodila tudi slovenski del slovensko-finske skupine tožilcev in policistov, ki se je ukvarjala z zadevo Patria. Na tožilstvu pojasnjujejo, da se je njeno delovanje ob soglasju vseh sodelujočih zaključilo konec junija.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je za TV Slovenija pred dnevi omenjeno sodelovanje ocenila pozitivno. Glede Zobec Hrastarjeve, pa je Brezigarjeva tedaj nakazala, da bo verjetno še naprej vodila preiskavo o Patrii. "Generalni državni tožilec ima možnost, da v takšnih situacijah, ko gre za kompleksne zadeve, tudi odloči in takšno zadevo dodeli vnaprej tožilcu, ki odhaja na drugi oddelek," je tedaj pojasnila generalna državna tožilka.

Na vprašanje, kdo bo v prihodnje vodil zadevo Patria, so na tožilstvu za STA danes tudi potrdili, da pri tej zadevi niso predvidene nobene spremembe. "Ostaja v pristojni obravnavi državne tožilke, ki ji je bila dodeljena," so zapisali. Predkazenski postopek v zadevi Patria sicer po podatkih tožilstva še ni zaključen.

O selitvi tožilke Zobec Hrastarjeve na pritožbeni oddelek je sicer poročal današnji Večer.