c S

Poslanci podprli zakon o potrošniških kreditih

12.07.2010 07:58 Ljubljana, 09. julija (STA) - Poslanci so podprli predlog zakona o potrošniških kreditih, ki usklajuje ureditev področja z evropsko direktivo, zagotovil pa naj bi višjo raven varovanja interesov potrošnikov in okrepil nadzor nad kreditodajalci.

Večina sprememb glede na obstoječi zakon o potrošnikih se nanaša na novo evropsko direktivo o potrošniških kreditnih pogodbah, ki temelji na načelu popolne harmonizacije, tako da ne dopušča ne strožje ne blažje ureditve v zakonodaji držav, je poslancem na seji pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Darja Radić.

Cilj predloga zakona je okrepiti nadzor nad kreditodajalci in s tem zagotoviti preglednost in stabilnost kreditnega trga, je dodala Radićeva.

Zakon med drugim določa, da mora dajalec kredita potrošnika seznaniti z vsemi potrebnimi informacijami in da mora kreditodajalec obvezno oceniti kreditno sposobnost kreditojemalca.

Poleg tega ureja področje sklepanja in odstopa od kreditne pogodbe ter potrošniških hipotekarnih kreditov in finančnih najemov, uvaja pa opredelitve glede t.i. malih kreditov. Zakon tudi določa, da bodo morali dajalci kreditov, ki niso banke ali hranilnice, dovoljenje za to dejavnost podaljševati na tri leta.