c S

Odbor za gospodarstvo prek zakona o potrošniških kreditih

30.06.2010 12:12 Ljubljana, 30. junija (STA) - Odbor DZ za gospodarstvo je danes opravil drugo obravnavo predloga zakona o potrošniških kreditih. Zakon usklajuje ureditev področja z evropsko direktivo, zagotovil pa naj bi višjo raven varovanja interesov potrošnikov in okrepil nadzor nad kreditodajalci.

Večina sprememb glede na obstoječi zakon o potrošnikih se nanaša na novo evropsko direktivo o potrošniških kreditnih pogodbah, ki temelji na načelu popolne harmonizacije, tako da ne dopušča ne strožje ne blažje ureditve v zakonodaji držav, je dejala državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Darja Radić.

Cilj predloga zakona, katerega je odbor danes dopolnil na podlagi opozoril zakonodajno-pravne službe DZ, je okrepiti nadzor nad kreditodajalci in s tem zagotoviti preglednost in stabilnost kreditnega trga, je dodala Radićeva.

Zakon med drugim določa, da mora dajalec kredita potrošnika seznaniti z vsemi potrebnimi informacijami in da mora kreditodajalec obvezno oceniti kreditno sposobnost kreditojemalca. Poleg tega ureja področje sklepanja in odstopa od kreditne pogodbe ter potrošniških hipotekarnih kreditov in finančnih najemov, uvaja pa opredelitve glede t.i. malih kreditov. Zakon tudi določa, da bodo morali dajalci kreditov, ki niso banke ali hranilnice, dovoljenje za to dejavnost podaljševati na tri leta.

Odbor je danes opravil tudi drugo razpravo predloga zakona o rudarstvu. Med novostmi je, da bo lahko vlada področje, kjer bi se izkoriščalo strateške mineralne surovine (nafta, premog, plin), pa za to področje ni sprejetega prostorskega akta, z uredbo razglasila za t.i. rudarski prostor v javno korist.

Zakonodajno-pravna služba je opozorila, da bi lahko ta opredelitev posegala v pristojnost občin glede urejanja prostora. Generalni direktor direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač je dejal, da bo šlo za zelo redke izjeme in da bo do takšnega primera prišlo morda enkrat v naslednjih 20 ali 30 letih. Določilo so po njegovih besedah v zakon vnesli zaradi potencialne dileme ob vloženih velikih sredstvih v raziskave, ki bi bile uspešne, pa nato izkoriščanje ne bi bilo možno, dokler ne bi bil sprejet prostorski akt. Potrebni bodo tudi določeni omilitveni ukrepi, zagotovitev nadomestnih zemljišč ipd.

Zakon med drugim tudi določa, da bo za iskanje mineralnih surovin potrebno le dovoljenje, ne več koncesija, bo pa, kot doslej, koncesija potrebna za njihovo izkoriščanje, ki bo podeljena prek javnega razpisa. Izjema so geotermalni viri, za izkoriščanje katerih koncesija ne bo potrebna.