c S

Vlada z zakonom o izvršbi upnikom olajšala poplačilo dolga

03.06.2010 13:45 Ljubljana, 03. junija (STA) - Vlada je danes sprejela predlog novele zakona o izvršbi in zavarovanju, s katero želi ublažiti finančno nedisciplino v državi in povečati učinkovitost izvršb. Med pomembnejšimi novostmi je poplačilo upnika pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi, je po današnji seji vlade povedal pravosodni minister Aleš Zalar.

Kot je dejal minister, ugovor dolžnika tako v večini primerov ne bo zadržal izvršitve in se bo upnik lahko poplačal takoj. Dolžnik bo sicer lahko ugovarjal temu sklepu, vendar to ne bo vplivalo na poplačilo upnika. To je zelo pomembno v času finančne krize, ko se je plačilna nedisciplina povečala, je na novinarski konferenci po seji vlade poudaril Zalar.

Zakon prinaša tudi vrsto novih rešitev pri iskanju premoženja dolžnika, saj se širi katalog podatkov, ki jih lahko upniki in izvršitelji pridobivajo, tudi brezplačno. Natančneje pa bo določen tudi krog zavezancev, je napovedal.

Z zakonom se obetajo tudi spremembe na področju instituta menice. V primeru sklepa o izvršbi, tudi nepravnomočnega, na podlagi menice bo sodišče v petih dneh dolžno naložiti poplačilo upnika, takoj pa blokirati dolžnikov račun.

V delu izvršb, kjer izvršba ostaja na podlagi verodostojne listine oz. velja dolžnikov ugovor, bodo morala okrajna sodišča v največ treh mesecih razpisati obravnave. S tem se bo močno znižal čas izvršbe, je dejal Zalar. Ob tem je dejal, da bo pritožbe dolžnikov obravnavalo le višje sodišče v Ljubljani, kjer bodo opravili nekatere organizacijske spremembe, tako da bo mogoča hitra obravnava.

Da bi pospešili izvršbe, bo o pritožbi odločal sodnik posameznik, senat treh sodnikov pa samo še v težjih primerih. Novost je tudi to, da bodo morali odvetniki, notarji, izvršitelji in državno pravobranilstvo vse vloge vlagati v elektronski obliki, elektronsko bodo morale s sodiščem poslovati tudi organizacije za plačilni promet.

Zalar je tudi napovedal, da predlog novele zakona prinaša višje globe in kazni za zlorabe oz. nezakonito ravnanje upnikov. Če bo upnik, fizična oseba, želel izterjati nekaj, kar mu ne pripade, bo kaznovan z globo oz. kaznijo do 10.000 evrov, pravna oseba pa z do 100.000 evrov.

Minister je napovedal, da s tem ni konec reforme izvršilnega postopka, ampak na ministrstvu začenjajo z drugo fazo, ki se bo osredotočila na pridobivanju podatkov o nepremičninah oz. izvršbe na nepremičnin. Ob tem je dejal, da delovanje izvršiteljev ni zadovoljivo, zato ministrstvo njihovo delo nadzira, z reformami pa bodo poskrbeli za večje sodelovanje izvršiteljev in sodišč.