c S

Število pritožb informacijskemu pooblaščencu se povišuje

31.05.2010 11:55 Ljubljana, 31. maja (STA) - Informacijski pooblaščenec je izdal letno poročilo za leto 2009 ter ga minuli teden predal državnemu zboru. V poročilu ugotavlja, da se število pritožb in obravnavanih zadev zvišuje, kar je po oceni pooblaščenca posledica vse večjega zavedanja posameznikov do obstoja in spoštovanja ustavnih pravic.

V svojem letnem poročilu za leto 2009 ugotavlja, da se število pritožb in obravnavanih zadev na obeh njegovih delovnih področjih - pravici do dostopa do informacij javnega značaja in pravici do varstva osebnih podatkov - zvišuje. Po oceni pooblaščenca je to posledica vse večjega zavedanja posameznikov do obstoja in spoštovanja obeh ustavnih pravic.

Pooblaščenec opaža, da zahteve, ki jih prejema na obeh področjih, postajajo vse zahtevnejše in kompleksnejše. Na področju dostopa do informacij javnega značaja število izdanih odločb hitro narašča. Leta 2008 je pooblaščenec izdal 129 odločb, leta 2009 pa 161. Večini pritožb je pooblaščenec ugodil ali delno ugodil.

Prosilci so se v lanskem letu največkrat pritožili nad odločitvami ministrstev, upravnih enot in občin. Tudi na področju varstva osebnih podatkov obseg dela narašča, ugotavlja poročilo. V lanskem letu je tako pooblaščenec rešil več kot 600 inšpekcijskih zadev, od tega okrog dve tretjini v zasebnem sektorju in okoli sto inšpekcijskih ogledov po uradni dolžnosti,

Zaradi kršitev zakona o varstvu osebnih podatkov je pooblaščenec uvedel nekaj več kot 160 postopkov o prekršku, izrekel je skoraj 60 opozoril, nekaj manj kot 70 opominov in 26 glob, med katerimi je tudi najvišja doslej, in sicer 112.000 evrov.

Najpogostejše kršitve so bile nezakonita obdelava osebnih podatkov, pomanjkljivo zavarovanje osebnih podatkov, napačno ali nezakonito neposredno trženje ter nepravilno ali nezakonito izvajanje videonadzora.

Kot je zapisano v poročilu, pooblaščenec, kljub dobremu sodelovanju z državnimi organi, že od začetka svojega delovanja opozarja na odsotnost zakonodaje na področju varstva zasebnosti na delovnem mestu. Zaradi pomanjkanja iniciative so se lani v uradu odločili, da bodo sami pripravili okvirno besedilo zakona o zasebnosti na delovnem mestu, a se resorni ministrstvi - za delo in za pravosodje - ne moreta dogovoriti, katero bo zakon pripravilo.

Lani so potekali intenzivni razgovori s predstavniki OECD, ki so zelo strogo in podrobno ocenjevali slovensko ureditev na področju transparentnosti javne uprave in varstva osebnih podatkov. "Dobili smo visoke ocene in pohvale in tudi zato bo Slovenija jutri lahko podpisala sporazum s to prestižno organizacijo," so še zapisali v uradu.