c S

To niso demonstracije, to je vandalizem brez primere

20.05.2010 07:25 Ljubljana, 19. maja (STA) - Predsednik DZ Pavel Gantar je današnje dogajanje pred parlamentom ob študentskih in dijaških protestih označil kot "vandalizem brez primere", in ne demonstracije. Med njimi je namreč na stavbi parlamenta nastala gmotma škoda, moteno pa je bilo tudi delo državnega zbora. Poslanci sicer po prekinitvi zaradi izgredov nadaljujejo redno sejo.

"Ljudje, ki mečejo jajca, ne morejo biti lačni. Vse od leta 1968 sem sodeloval na številnih demonstracijah, a česa takega še nisem videl. Kar smo videli danes, je primer zanikanja dialoga in zatekanja v nasilje, ki nikoli ne more biti prava pot reševanja odprtih vprašanj," je v odzivu na današnje dogajanje zapisal Gantar.

Opozoril je, da je na stavbi državnega zbora nastala materialna škoda, ki jo še cenjujejo, prav tako pa je moteno tudi delo nekaterih služb državnega zbora. "Prepričan sem, da nikomur v državi, še najmanj mladi populaciji, ki se, to je treba priznati, sooča z različnimi težavami, ni v interesu ustvarjanje navideznih izrednih razmer," je še zapisal Gantar.

Poslanke in poslanci so se po sicer že vrnili v poslanske klopi in nadaljujo s sejo, ki so jo prekinili zaradi izgredov pred stavbo parlamenta. Podpredsednik DZ Vasja Klavora je poslancem pojasnil, da so izpolnjeni vsi pogoji za njihovo nemoteno delo.

Demonstranti so namreč v stavbo parlamenta poleg drugih predmetov metali tudi kamenje, s katerim so razbili več stekel na stavbi. Zagorelo je grmičevje pred stavbo. Nekaj udeležencev je policija že pridržala.

Predsednica Študentske organizacije Slovenije Katja Šoba pa je povedala, da so študente pozvali, naj grejo domov in se mirno umaknejo, saj so demonstracije končane.